16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Se majorează vârsta pensionării în UK la 68 de ani?

Publicat peDecizia privind data la care vârsta de pensionare de stat va crește la 68 de ani a fost amânată până după următoarele alegeri generale, a anunțat guvernul.

Conform planurilor actuale, vârsta la care un lucrător capătă dreptul să încaseze pensie de stat ar urma să crească treptat de la 66 la 67 de ani treptat între 2026 și 2028, iar apoi până la 68 de ani, tot treptat, între 2044 și 2046, afectând deci inclusiv persoanele născute după aprilie 1977.

O analiză guvernamentală din 2017 a sugerat că acest din urmă interval ar trebui devansat până la sfârșitul anilor 2030, ceea ce ar obliga milioane de persoane născute la începutul anilor 1970, care se așteptau să se pensioneze la 67 de ani, să mai stea în câmpul muncii încă un an.

Surse citate de The Guardian în ianuarie susțineau că guvernul voia să devanseze această creștere și mai mult, până în 2035, afectând astfel lucrătorii care acum au vârste de până la 54 de ani. Motivul era legat de presiunile făcute de Ministerul Finanțelor, care speră să economisească miliarde de lire la buget dacă va avea mai puțini bani de plătit pensionarilor.

Acum însă, având în vedere că urmează alegeri generale în toamna anului viitor, guvernul se teme de o reacție negativă la această schimbare din partea alegătorilor de vârstă mijlocie. Revoltele din Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare din această țară de la 62 la 64 de ani contribuie și ele la această amânare.

Ministrul muncii și al pensiilor, Mel Stride, a declarat în parlament că nu este momentul potrivit pentru a lua acum o decizie. El le-a explicat parlamentarilor că scăderea ratei speranței de viață a redus de fapt costul anual estimat cu plățile pensiei de stat în următorii 30 de ani, așa că acum va fi nevoie de o nouă analiză, ca să se vadă efectele.

„Având în vedere nivelul de incertitudine cu privire la datele privind speranța de viață, piața forței de muncă și finanțele publice, precum și impactul unei asemenea decizii asupra vieții a milioane de oameni, sunt conștient că va trebui luată o decizie numai după ce efectul acestor factori va fi mai clar”, a spus Stride.

Conform legii, guvernul este obligat ca la fiecare șase ani să examineze impactul schimbărilor în ceea ce privește speranța de viață asupra sistemului de pensii.

Un raport recent citat de BBC a arătat că speranța de viață a britanicilor a scăzut cu doi ani față de 2017, când a fost făcută analiza precedentă. Opoziția laburistă a reclamat că acesta este efectul „creșterii valului de sărăcie” din țară. Cert este că există diferențe mari de speranță de viață între zonele UK, cele unde populația este mai bogată având speranță de viață mai mare.

Organizația caritabilă Independent Age a arătat că, potrivit cercetărilor sale, modificările anterioare ale vârstei de pensionare au dus la creșterea sărăciei în rândul grupurilor afectate. „Devansarea creșterii vârstei de pensionare la 68 de ani ar însemna mai mulți oameni care au dificultăți financiare după ce împlinesc 60 de ani”, a avertizat organizația.

O pensie de stat integrală înseamnă £9.627,80 pe an. În prezent, orice analiză a sistemului de pensii pornește de la obiectivul guvernului de a se asigura că nimeni nu petrece mai mult de o treime din viața sa de adult primind pensie. 

Teofil Ștefănescu © 31.03.2023


Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri