La 6 aprilie au intrat în vigoare schimbările introduse de Divorce, Dissolution and Separation Act 2020, legea care reglementează divorțurile în Anglia și Țara Galilor.
De acum va fi legal divorțul fără motivare („no-fault divorce”), care înseamnă că partenerul care înaintează divorț nu mai trebuie să găsească un temei de acuzare a celuilalt, iar despărțirea are loc mult mai simplu, pentru că nu mai este necesară chemarea martorilor sau aducerea dovezilor că vina respectivă este reală.
Cuplurile nu vor mai trebui nici să aștepte obligatoriu timp de până la cinci ani înainte să le fie acordat divorțul.
Oficiul Național pentru Statistică a raportat că în 2020 au fost pronunțate 100.000 de divorțuri, scrie iNews. Vechea legislație nu permitea acordarea divorțului pentru petent (partenerul care cere despărțirea) decât dacă instanța constata că există una dintre următoarele cinci situații:
- Cealaltă parte a comis adulter, iar petentul consideră că e intolerabil să mai trăiască împreună;
- Cealaltă parte s-a comportat într-un mod care face imposibil pentru petent să mai trăiască împreună;
- Cealaltă parte l-a părăsit pe petent pentru o perioadă continuă de doi ani;
- Părțile au trăit separat pentru o perioadă continuă de cel puțin doi ani, iar cealaltă parte consimte la divorț;
- Părțile au trăit separat pentru o perioadă continuă de cel puțin cinci ani.
Acum, partenerul care deschide divorțul trebuie doar să depună o declarație potrivit căreia căsătoria a eșuat, iar tribunalul va considera aceasta drept dovada necesară pentru a acorda divorțul.
Dominic Raab, ministrul justiției, a declarat că acum nu mai este nevoie de efortul de a strânge dovezi de vinovăție și nici de un interval de cinci ani până la care cineva căsătorit poate obține despărțirea.
„Noua lege elimină animozitățile nenecesare și resentimentele și scutește copiii de suferința de a-și vedea părinții aruncând cu acuzații unul în celălalt. Dar mai ales împiedică o persoană răzbunătoare să-și blocheze partenerul sau partenera de viață într-o căsătorie nefericită”, a spus Raab.
În unele cazuri, partenerii abuzivi puteau să-și folosească abilitățile de a împiedica procesul de divorț, ca să-și abuzeze în continuare victimele sau să le blocheze în relația nefericită. Noua reformă pune capăt acestui comportament”, a adăugat ministrul.
Noua lege introduce un interval minim de 20 de săptămâni între declanșarea procedurilor de divorț și momentul când este emis ordinul condițional de divorț (documentul care spune că tribunalul nu vede niciun motiv pentru care partenerii nu pot termina relația). Aceasta dă mai multe șanse cuplurilor de a conveni asupra unor aranjamente practice pentru viitor, atunci când reconcilierea nu este posibilă și divorțul este inevitabil.
Ceea ce nu se schimbă este însă înregistrarea cererii de divorț, care se face tot aici.
Schimbarea legislației divorțului a urmărit să reducă din conflictele de familie care trenează în tribunale, să protejeze copiii de daunele psihologice provocate de procesul de divorț și să elibereze tribunalele de un volum de muncă suplimentar. Unii experți în dreptul familiei sunt de părere însă că schimbările de mai sus nu sunt suficiente, pentru că trebuie să fie introduse mai multe servicii de suport al relațiilor de cuplu și al familiilor cu copii.
Georgian Dumitru © 07.04.2022
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică. În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK. Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]