27.1 C
București
marți, 30 mai 2023

Șoferii din Londra, cei mai afectați de scumpirea asigurărilor auto

Publicat peȘoferii din UK plătesc acum cu £100 mai mult pentru asigurarea auto decât anul trecut, potrivit unui nou studiu care arată că primele de asigurare au crescut în cel mai alert ritm din ultimii ani.

Conform indicelui care urmărește prețurile asigurărilor auto realizat de Confused.com, primele de asigurare auto au crescut cu 19% în ultimele 12 luni, ceea ce înseamnă că șoferii plătesc acum sume medii de £629 pentru a-și asigura autovehiculele.

Creșterea de £100 a primelor vine în condițiile în care costurile de asigurare au crescut timp de cinci trimestre la rând, încheind cu o creștere de £43 în ultimul trimestru al anului trecut. Această majorare a venit în condițiile în care șoferii din toate regiunile UK au înregistrat anul trecut creșteri de peste 10% ale costurilor de asigurare.

Inflația accelerată din întreaga economie a dus la creșterea costurilor cu care se confruntă asigurătorii pentru plata despăgubirilor, ceea ce, la rândul său, a dus la o majorare a primelor cerute de asigurători de la clienți.

Noile norme ale Financial Conduct Authority (FCA), agenția guvernamentală care supraveghează corectitudinea practicilor din bănci și asigurări, interzic asigurătorilor să-i taxeze mai mult pe clienții deja existenți în raport cu clienții noi. ȘI aceasta a afectat bilanțurile companiilor de asigurări, motivându-le să scumpească polițele.

Tim Rourke, reprezentant al firmei de consultanță pentru asigurări WTW, a explicat pentru City AM că scumpirile vor mai continua o perioadă, ținând cont de eforturile mai mari ale asigurătorilor de a-și menține marjele de profit în fața „perturbărilor din lanțul de aprovizionare, a lipsei forței de muncă, a lipsei de materii prime și a creșterii prețurilor la alimente, combustibil și energie”.

Este de notat și că majorarea costurilor cu asigurările vine după ce FCA i-a avertizat pe asigurători să nu subevalueze mașinile sau alte obiecte asigurate atunci când decontează despăgubiri pentru clienți. Agenția de supraveghere și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că firmele de asigurare oferă clienților prețuri mai mici decât prețul corect de piață al vehiculelor lor.   

Pe ansamblul UK, șoferii din Inner London și centrul Scoției au fost afectați cel mai mult de scumpirile din ultimul an, întrucât pentru ei primele de asigurare au crescut în medie cu 22%. În valoare absolută însă, creșterile se reflectă diferit – cei din Scoția plătesc în medie £547 pe an, pe când cei din Londra plătesc £1.008 pe an.

Este prima dată când prețurile într-o regiune au depășit pragul de £1.000, în peste cinci ani. Sud-vestul și sud-estul Londrei, Romford și Croydon se numără printre cele 19 zone din UK care au ajuns acum la cele mai mari prime înregistrate vreodată acolo, notează Lexology.  

În districtele londoneze Sutton și Enfield s-au înregistrat cele mai mari creșteri anuale, șoferii de aici având acum facturi de asigurare mai mari cu 25%. Raportat însă la sumele de plată, cei mai dezavantajați sunt șoferii din zona de centru-vest a Londrei, care plătesc sume medii de £1.233 pe an, ceea ce înseamnă costuri de asigurare auto mai mari decât oriunde altundeva în UK.

În schimb, în zonele Manchester și Merseyside s-au consemnat cele mai mici rate de creștere din țară, aici primele de asigurare crescând cu doar 16%, arată studiul Confused.com.

Tim Rourke a precizat că „majorarea ratelor dobânzilor, împreună cu perspectiva scăderii inflației în 2023, va susține profitabilitatea generală a asigurătorilor”. În același timp, „este de așteptat ca mediul economic caracterizat de scăderea veniturilor gospodăriilor, presiunile legate de costul vieții și volatilitatea piețelor financiare să afecteze semnificativ cererea la toate categoriile de asigurări”. Acești factori ar îndreptăți estimarea că ritmul scumpirilor nu va mai fi așa de mare în 2023.

Sofia Neagu © 27.01.2023 


Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri