4.4 C
București
marți, 6 decembrie 2022

Stimulente de £50.000 pentru persoanele care se mută în Scoția

Publicat peGuvernul local din Scoția va începe să ofere stimulente financiare consistente pentru familiile care vor să se mute în insulele scoțiene, indiferent de naționalitatea lor.

Primele stimulente de 50.000 de lire ar urma să fie oferite în această vară, după ce consultarea publică pe tema acestui mod de a cheltui banii publici s-a încheiat cu succes în octombrie anul trecut. Planul guvernului local este ca astfel să combată depopularea insulelor respective, Western Isles și Orkney.

În total, autoritățile locale ar fi dispuse să aloce un buget de aproximativ 5 milioane de lire până în 2026, ceea ce ar acoperi 100 de stimulente (denumite Island Bonds, obligațiuni pentru insule) familiilor care vin să locuiască în insule.

Depopularea este una din cele mai mari amenințări la adresa comunităților noastre insulare. Orice metodă care ar ajuta la combaterea acestei tendințe ar trebui să fie încurajată. Aceste stimulente vor ajuta oamenii care vor să cumpere case, să înceapă afaceri și să locuiască aici pe termen lung”, a declarat pentru The Times Alasdair Allan, reprezentant al Western Isles în parlamentul scoțian.

Deși încă nu a fost publicată analiza promisă de guvern în urma consultării publice de toamna trecută, care ar urma să explice criteriile de acordare a stimulentelor, planul a atras deja atenția multor doritori, unii dintre ei provenind inclusiv din țări foarte îndepărtate, cum ar fi Ecuador. Totuși, oficialii locali spun că este nevoie ca aici să vină în primul rând niște familii tinere care au un oarecare atașament sau cunoaștere a insulelor, nu doar persoane atrase de banii oferiți.

Mairi Gougeon, ministrul local pentru afaceri rurale, a afirmat că stimulentele „sunt o măsură cu adevărat pozitivă și nu o mită sau o găselniță”, răspunzând astfel criticilor opoziției, după care guvernul ar trebui mai curând să folosească banii pentru a susține comunitățile de localnici de pe insule.

„Stimulentele avantajează doar o mică minoritate, și în plus au potențialul să dezbine în loc să trateze cauzele depopulării insulelor. Legăturile de transport insuficiente, internetul slab și locuințele scumpe sunt doar câțiva dintre factorii care împiedică prosperitatea economică locală”, susține Liam McArthur, reprezentant al liberal-democraților.

Scoția are peste 90 de insule locuite, între care Western Isles, Highlands, Orkney, Shetland, Argyll și Bute. Aici se află textul consultării publice organizate anul trecut și documentele prezentate de guvernul scoțian pentru susținerea planului de stimulente financiare Island Bonds.

Conform statisticilor Home Office, până la 31 decembrie 2021, prin programul EU Settlement Scheme au aplicat pentru dobândirea statutului de rezident în UK 6,38 milioane de cetățeni din Uniunea Europeană. Din total, 89% de cereri au fost primite în Anglia (5,7 milioane), 5% în Scoția (304.670), 2% în Țara Galilor (104.040) și 2% în Irlanda de Nord (104.680).

Românii sunt a doua cea mai numeroasă naționalitate între primele cinci care au preferat să solicite statut de rezident în Scoția, după polonezi și înainte de italieni, spanioli și bulgari. Tot românii sunt pe locul al doilea, după polonezi, între primele cinci naționalități care au preferat Țara Galilor, în timp ce în Irlanda de Nord sunt pe locul al treilea, după polonezi și lituanieni. În Anglia, în schimb, românii conduc topul, fiind urmați de polonezi și italieni.

Sofia Neagu © 25.05.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri