16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Teste gratuite pentru femeile gravide din Anglia. Prevenția Preeclampsiei

Publicat peFemeile gravide din Anglia vor primi prin NHS teste pentru depistarea unei afecțiuni care poate duce la complicații severe în special în a doua parte a perioadei de sarcină.

Preeclampsia este o afecțiune care afectează unele gravide, deseori în ultimele luni de sarcină sau după ce au născut, și care poate produce complicații severe dacă nu este depistată. Simptomele de început sunt hipertensiunea, prezența proteinelor în urină, iar în unele cazuri femeile au dureri de cap intense, probleme de vedere, durere sub coaste, balonare și greață cu vărsături.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) a publicat un proiect de recomandare în care afirmă că moașele pot folosi pentru a depista preeclampsia, împreună cu alte tipuri de analize, unul din cele patru teste de sânge standard care sunt recomandate gravidelor. Testele pot fi folosite de la 20 de săptămâni de sarcină până la 36 săptămâni și 6 zile și pot da rezultatul în aceeași zi, fiind un mod rapid și comod de a verifica dacă totul este în regulă cu dezvoltarea sarcinii, scrie Sky News.

Experții speră că așa vor putea fi depistate în timp util pentru a fi tratate cele 6% dintre sarcinile afectate de preeclampsie. Testele măsoară nivelul factorului de creștere placentară (PLGF), o proteină care susține dezvoltarea de vase noi de sânge în placenta din uterul gravidei, țesutul care oferă nutrienți și oxigen fătului. Un nivel de PLGF prea scăzut poate fi un semn că placenta nu se dezvoltă, în timp ce un nivel normal înseamnă că gravida poate fi sigură că în următoarele 7-14 zile nu are risc de a face preeclampsie.

Aceste teste sunt un pas înainte în gestionarea și tratamentul preeclampsiei și un instrument foarte valoros pentru medici și gravide, care pot avea astfel o încredere sporită în planurile lor de tratament și se pot pregăti pentru o naștere în siguranță”, a apreciat Jeanette Kusel, reprezentanta NICE.

Cele mai multe cazuri se rezolvă după naștere, dar în unele cazuri pot evolua spre forme care pun în pericol viața femeii. Circa 1-2% dintre gravidele din UK dezvoltă preeclampsie gravă. Lipsa diagnosticării la timp înseamnă o povară economică și de capacitate semnificativă pentru maternități, dat fiind că multe gravide se internează cu suspiciune de preeclampsie, fără niciun test prealabil, iar până la urmă suspiciunea se confirmă în prea puține cazuri.

Anul trecut, NHS estima că în spitalele din UK sunt internate în fiecare an, în medie timp de trei zile, 65.000 de femei gravide, pentru monitorizarea și tratamentul preeclampsiei, iar costurile pentru NHS pentru tratarea unui caz de preeclampsie se ridică la circa 9.000 de lire.

Multe spitale au început deja să folosească testele de PLFG, introduse de NHS în ultimii ani cu titlu experimental.

„Zeci de mii de femei au fost deja ajutate în toată țara cu astfel de teste, care sunt folosite acum în trei sferturi dintre maternități”, a precizat pentru BBC Tina Prendeville de la Tommy’s, fundație caritabilă care se ocupă de finanțarea cercetărilor despre riscurile sarcinii și nașterile premature.

NICE a deschis o consultare publică pe tema proiectului de recomandare, iar comentariile sunt așteptate până pe 19 aprilie pe site-ul instituției.

Alexandra Voinescu © 26.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri