2.4 C
București
luni, 5 decembrie 2022

Tot mai mulți tineri din UK au probleme de sănătate mintală

Publicat peMai mult de patru din 10 tineri din UK au depășit pragul care indică o posibilă problemă de sănătate mintală, conform unui nou studiu care arată că pandemia a înrăutățit considerabil suferințele psihice cu care se confruntă tinerii.

Studiul COSMO este cel mai amplu studiu de acest gen privind impactul pandemiei asupra tinerilor, derulat în comun de University College London (UCL) și de Sutton Trust și finanțat de Economic and Social Research Council (ESRC), ca element al răspunsului UK Research and Innovation la pandemie.

Ponderea tinerilor din UK care se confruntă cu probleme de sănătate mintală aproape s-a dublat în doar un deceniu, au constatat cercetătorii, ajungând acum la 44%. Faptul că ponderea corespunzătoare era de 23% într-un studiu similar din 2007 arată că un declin al sănătății mintale și al bunăstării psihologice a tinerilor a fost accelerat de pandemie, scrie Sky News.

A fost examinat un eșantion de aproape 13.000 de tineri din Anglia care erau în anul 11 de studiu în 2021, dintre care cei care au raportat un nivel mai ridicat de suferință psihologică au fost fie tinerii afectați de Covid-19 de lungă durată, fie cei nevoiți să se protejeze în timpul pandemiei.

Două treimi dintre cei care au suferit sau suferă de Covid-19 de lungă durată au raportat un nivel ridicat de suferință psihologică.

De asemenea, studiul a arătat diferențe în ceea ce privește sănătatea mintală a băieților și a fetelor, acestea din urmă raportând un nivel ridicat de stres psihologic (54%), autoagresiune (23%) și tentative de suicid (11%). O treime dintre băieți (33%) au raportat stres psihologic, 11% autoagresiune și 5% tentative de suicid.

Tinerii care s-au declarat ca fiind nonbinari sau „altfel” au fost mai susceptibili să raporteze o stare de sănătate mintală precară decât cei care s-au identificat ca băieți sau fete. Din acest grup, 69% au raportat stres psihologic, 61% s-au automutilat și 35% au încercat să se sinucidă. Mai mult de jumătate (54%) au declarat că au fost victime ale hărțuirii la școală, comparativ cu o medie de 24% în rândul celorlalți tineri.

Investigatorul principal al studiului, dr. Jake Anders, arată că rezultatele continuă o tendință observată în ultimii 10 ani de degradare a sănătății mintale juvenile, ceea ce înseamnă că pandemia nu este în întregime de vină pentru situația actuală.

„Numărul tinerilor ale căror răspunsuri sugerează îngrijorare cu privire la sănătatea lor mintală este șocant. Iar tinerii afectați în mod deosebit de grav de pandemie se numără printre cei cu cele mai ridicate niveluri de stres și suferință”, spune Anders.

Acest fenomen este continuarea unei tendințe evidente în ultimul deceniu. Pandemia a accelerat această tendință, dar n-ar trebui să aruncăm toată vina asupra ei. Lucrurile erau rele și înainte, ceea ce înseamnă că există probleme sistemice importante care trebuie rezolvate, pentru că situația nu se va ameliora de la sine”, consideră cercetătorul.

Cercetătorii au conchis că ar trebuie să fie ameliorată finanțarea dedicată pentru sănătatea mintală în toate școlile, să fie dezvoltate în sistemul sanitar servicii de suport în domeniul sănătății mintale, inclusiv de prevenire și intervenție timpurie.

Teofil Ștefănescu © 23.11.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri