11.8 C
București
duminică, 26 martie 2023

Trebuie să restitui ajutoarele sociale dacă n-ai primit statutul de rezident în UK?

Publicat peActualizarea cu întârziere a datelor Home Office privind cetățenii originari din UE care au depus cereri de rezidență după Brexit a scos la iveală faptul că unii dintre cei cărora li s-a refuzat statutul de „settled” sau „pre-settled” au continuat să primească ajutoare sociale și după emiterea deciziei de refuz.

În conturile acestor cetățeni, administrate de UK Visa and Immigration (UKVI), a continuat să figureze încă multă vreme mențiunea „cu certificat de solicitare a statutului de rezident”, întrucât instituția nu a actualizat la timp situațiile acestora, adică nu a trecut acolo mențiunea „solicitare respinsă”. Prin urmare, cetățenii respectivi au continuat să se bucure de toate drepturile oferite de deținerea certificatului respectiv, drepturi garantate de acordul de retragere a UK din UE.

Home Office a descoperit acum că din cauza neactualizării la timp a conturilor de la UKVI, circa 141.000 de cetățeni originari din UE s-au aflat în această situație, având în continuare acces la primirea de ajutoare sociale, chiar dacă statul britanic le-a refuzat acordarea statutului de rezident, scrie The Guardian.

Prin urmare, Independent Monitoring Authority (IMA), organizație de protecție a drepturilor cetățenilor UE finanțată de guvern, a adresat Home Office întrebarea dacă nu cumva respectivii cetățeni sunt în pericol să fie urmăriți de fiscul britanic, pentru ca statul să-și recupereze de la ei milioane de lire acordate fără ca aceștia să aibă drept.

În răspunsul trimis IMA, Home Office precizează că neregula constatată îi privește numai pe cei care au primit decizie de refuz al rezidenței în perioada 27 iunie 2021 – 19 aprilie 2022 și a dat asigurări că „sistemul digital EUSS este adecvat scopului, întreținut și auditat pentru a reflecta corect situația solicitanților și disponibil la cerere pentru toți cetățenii eligibili”.

Un purtător de cuvânt al Home Office a adăugat că „pentru unii dintre solicitanții cărora li s-a refuzat statutul de rezidență”, situația din conturile lor de la UKVI a fost actualizată. El n-a spus câți bani au fost plătiți în mod eronat de către stat către cei refuzați, sugerând că Home Office își va comunica în curând poziția. „Lucrăm în guvern și  împreună cu UE și statele membre pentru a înțelege orice implicații posibile ale situației și pentru a ne asigura că aceasta este gestionată rapid și pragmatic”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Ghidul guvernamental de recuperare a ajutoarelor sociale acordate în plus față de cât ar fi avut dreptul beneficiarii precizează că „Ministerul Muncii și al Pensiilor are obligația de a proteja fondurile publice și de a se asigura că, ori de câte ori este posibil, datoriile rezultate din plăți acordate în plus și din penalizări sunt recuperate”. Politica ministerului este „recuperarea tuturor datoriilor acolo unde este rezonabil și rentabil să facă aceasta, cât mai repede și cât mai eficient posibil, fără a cauza dificultăți financiare nejustificate debitorilor”.

Situațiile enumerate în ghid ca fiind temeiuri de recuperare se referă la erori sau fraude din partea solicitanților de ajutoare sociale, anumite plăți acordate în avans, sume în plus datorate funcționării sistemului bancar, precum și erori ale guvernului care se referă la solicitările de Universal Credit, Jobseeker’s Allowance și Employment and Support Allowance acordate după 2013. 

EUSS (EU Settlement Scheme) este programul de acordare a rezidenței în UK care a funcționat după Brexit pentru cetățenii originari din UE. Conform datelor Home Office, până la 30 septembrie 2022 au fost depuse un total de 6.274.550 de cereri de rezidență din partea cetățenilor originari din UE.

Din acest total, 1.355.870 de cereri au fost depuse de români, 1.171.400 de polonezi, iar 606.260 de italieni, acestea fiind naționalitățile cel mai bine reprezentate între europenii care au dorit să rămână în UK. Românii au depus 33% dintre toate cererile primite în perioada 1 iulie 2021 – 30 septembrie 2022.

Jumătate din totalul cererilor au fost soluționate cu primirea statutului „settled”, 40% cu statutul „pre-settled”, iar restul de 10% au avut alte rezultate, incluzând 375.400 de cereri refuzate, 143.550 de cereri retrase sau nule și 131.150 de cereri nevalide.

Până la 30 septembrie 2022, Home Office soluționase 1.188.820 de cereri depuse de români, dintre care pentru 396.620 a acordat statut „settled”, pentru 612.780 a acordat „pre-settled”, pentru 112.740 a emis decizie de refuz, 26.480 de cereri au fost retrase sau nule, iar 40.190 au fost declarate invalide.

Dintre toate naționalitățile, românii și bulgarii au avut cele mai multe cereri respinse, retrase sau nule (16%). Tot românii au avut și cea mai mare proporție de cereri repetate (28%, respectiv 224.730).

Autoritatea explică, de asemenea, că cetățenii UE cărora li s-a acordat statutul de pre-stabilit sau stabilit între aceste date nu sunt afectați, însă cei care au beneficiat în mod greșit din cauza erorii ar putea fi nevoiți să restituie banii pe care i-au primit, deși o decizie în acest sens va fi anunțată în curând de Ministerul de Interne.

Teofil Ștefănescu © 01.02.2023


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri