13 C
București
luni, 3 octombrie 2022

UK este deja în recesiune cu PIB-ul în cădere

Publicat peDobânzile ratelor au fost astăzi mărite până la 2,25%, de la 1,75% – cel mai mare nivel din Noiembrie 2008.

S-a anunțat și că este așteptată o cădere de 0,1% a PIB-ului în trimestru actual, indicând că țara este deja în recesiune.

Este a șaptea oară la rând când dobânda de bază a crescut și mai sunt așteptate majorări ulterioare mai târziu în cursul acestui an.

Mișcarea împotriva inflației a fost mai puțin agresivă decât s-au așteptat piețele financiare, dar a fost în concordanță cu așteptările economiștilor.

Unii analiști prevăd o maximă de 3 procente până la finalul anului.

Decizia de a crește dobânzile este un efort făcut de Bancă în încercarea de a lupta cu inflația – sau prețurile în creștere.

Banca, care este independentă de guvern, are un țel de a menține inflația sub doua procente.

Inflația însă, alimentată de războiul Rusiei cu Ucraina și costurile în creștere la energie, rulează momentan la 9,9% și este așteptată să crească și mai mult.

Stenogramele din comitetul de stabilire a ratelor al Băncii conțin și vești că inflația nu ar mai crește atât de mult cât era inițial așteptat în Octombrie.

Ultima crește a ratei de dobândă pune în continuare presiune pe cei împrumutați precum cei care au credite ipotecare, având în vedere că dobânzile variabile și noile împrumuturi cu rate fixe continuă să crească.

Acțiunea Băncii țintește să lupte în mod direct cu nucleul inflație – care elimină mai multe elemente volatile precum prețurile la benzină și energie – care este încă în creștere odată cu criza costului de trai.

Sursa: www.angliamea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri