Zidarii și tâmplarii din străinătate vor putea obține mai ușor vize de muncă în UK, după ce guvernul și-a actualizat lista de ocupații cu deficit mare de personal, unde companiile au prioritate la recrutarea de lucrători străini.
Lista, care include acum și montatori de acoperișuri și tencuitori, evidențiază ocupațiile pe care angajatorii au dificultăți în a le ocupa. Nu se preconizează însă că modificarea privind accesul mai ușor al lucrătorilor străini din construcții pe piața muncii din UK va avea o influență majoră asupra peisajului de ansamblu privind migrația.
Consilierii guvernamentali din cadrul comitetului consultativ pentru migrație, Migration Advisory Committee (MAC), au analizat 26 de ocupații din domeniul construcțiilor și al ospitalității și au recomandat în cele din urmă doar cinci dintre ele pentru a fi incluse pe lista ocupațiilor deficitare, transmite BBC.
Cele cinci ocupații aprobate de comitet, unde angajatorii vor putea recruta mai ușor lucrători din străinătate, sunt:
- Zidari
- Montatori de acoperișuri și tinichigii
- Tâmplari și dulgheri
- Muncitori din alte categorii de construcții și reparații
- Tencuitori.
În schimb, industria ospitalității, care are și ea probleme cu recrutarea de angajați, nu a fost inclusă pe lista ocupațiilor cu deficit mare de personal, deși MAC a recunoscut că Brexit și pandemia au avut „efecte semnificative” asupra ambelor sectoare.
Persoanele aflate pe lista de ocupații cu deficit de personal pot solicita viză de lucrător calificat (Skilled Worker) pentru a veni să lucreze în UK.
Analiza privind deficitul de personal realizată de MAC arată că numărul locurilor de muncă vacante a crescut puternic atât în domeniul ospitalității, cât și în cel al construcțiilor, în raport cu nivelurile dinainte de pandemie.
Din noiembrie 2022 până în ianuarie 2023, în comparație cu perioada ianuarie – martie 2020, locurile de muncă vacante au devenit cu 72% mai numeroase în industria ospitalității și cu 65% în construcții. Aceasta se raportează la o creștere de 42% pe ansamblul economiei.
Comitetul consultativ a explicat că analiza sa a urmărit să vadă dacă o ocupație a reprezentat mai mult de 0,5% din forța de muncă din sectorul respectiv și dacă venitul câștigat aici de un lucrător era sub pragul general actual pentru migranți, care este de £26.200.
MAC a luat în considerare și „importanța strategică a sectorului construcțiilor pentru economia britanică”, precum și modul în care forța de muncă din acest sector se va schimba în următorul deceniu, „cererea fiind așteptată să crească semnificativ”.
În privința sectorului ospitalității, MAC spune că ocuparea forței de muncă și-a revenit după o scădere mare în timpul pandemiei și a depășit „confortabil” nivelurile dinaintea pandemiei. Comitetul arată că n-a recomandat niciuna dintre ocupațiile din domeniul ospitalității pentru lista scurtă – nici bucătari, manageri de restaurante sau baruri – fiindcă „guvernul a fost clar că o astfel de recomandare ar trebui să fie excepțională și să se bazeze pe dovezi deosebit de puternice”.
Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară al guvernului se așteaptă ca aceste măsuri să adauge 110.000 de lucrători pe an la statistica migrației nete în UK.
În perioada iunie 2021 – iunie 2022, puțin sub 1,1 milioane de persoane au venit în UK și aproximativ 560.000 au plecat. Aceasta înseamnă că migrația netă (diferența dintre persoanele care sosesc și cele care pleacă) s-a situat la puțin peste 500.000. Este un nivel record și o creștere de 331.000 față de perioada precedentă, iunie 2020 – iunie 2021.
Oficiul Național de Statistică, care publică datele, a precizat că această creștere a fost determinată de migranții din afara UE, în special de studenți, și de reluarea călătoriilor internaționale după pandemie. De asemenea, războiul din Ucraina, relocarea unor cetățeni afgani și noua rută de vize pentru cetățenii britanici din Hong Kong au contribuit la acest fenomen.
Constantin Bunea © 16.03.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]