Forța de muncă a Marii Britanii va rămâne în mod permanent mai mică decât înainte de pandemie, ceea ce va constitui o amenințare pe termen lung pentru economia UK, a avertizat Banca Angliei.
Oficialii băncii au pus la îndoială capacitatea guvernului de a readuce sute de mii de persoane pe piața muncii, subliniind că există un fenomen de „detașare tot mai mare” în rândul celor care și-au părăsit locul de muncă sau au renunțat să mai caute un loc de muncă din 2020 până acum.
Numărul tot mai mare al persoanelor născute după război care au ajuns sau ajung în acești ani la vârsta de pensionare înseamnă că forța de muncă din UK era deja pe o tendință de scădere, afirmă banca centrală. De asemenea, e puțin probabil ca mare parte dintre cei pensionați anticipat să se întoarcă pe piața muncii în curând, pentru că ei nu doresc să mai lucreze.
Ministrul de finanțe Jeremy Hunt încearcă să lanseze o serie de stimulente pentru reîntoarcerea pe piața muncii a celor care nu lucrează, în condițiile în care persoanele de vârstă activă se confruntă în prezent cu cea mai mare povară de taxe și impozite din ultimii 70 de ani.
Banca Angliei estimează că reducerea forței de muncă este un factor care va afecta performanța economică pe termen lung a economiei, având în vedere că peste o jumătate de milion de oameni au părăsit piața muncii de la începutul pandemiei până acum.
Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, spune că, deși datele oficiale au arătat că mulți dintre ei nu și-au căutat job din cauza stării de sănătate precare, decizia de a se pensiona anticipat a jucat probabil un rol mai important.
Deși e prea devreme pentru a judeca impactul pe termen lung asupra economiei, este puțin probabil ca însănătoșirea acestora să-i încurajeze să se întoarcă la muncă, având în vedere că și ultimii locuitori din UK din generația „baby boomers”, cei născuți după război, vor ieși la pensie în acest deceniu.
„Populația îmbătrânește, același lucru s-ar fi întâmplat indiferent dacă ar fi fost sau nu pandemie”, a declarat Bailey, citat de The Telegraph.
Cel mai nou raport de politică monetară al băncii centrale estimează că schimbările pe piața muncii apărute în timpul pandemiei să aibă asupra economiei în următorii trei ani. „Pandemia și întârzierile apărute la tratamentul altor boli au jucat un rol semnificativ”, pentru că s-au întors pe piața muncii mai puțin lucrători decât era estimat. „Aceasta ar putea indica faptul că scăderea ocupării în muncă va dura o perioadă mai lungă”, afirmă raportul.
Parlamentarii, în schimb, sunt mult mai optimiști. „Nu cred că banca centrală înțelege ce se întâmplă pe piața muncii. Oamenii nu se întorc pentru că de prea multe ori nu au motivație să se întoarcă: fiscul îi taxează atât de mult, iar companiile sunt împovărate de atâtea reglementări. Populația este afectată de o inflație mare, de dobânzi ridicate, de taxe mari și de reglementări mult prea stricte. Trebuie să relaxăm reglementările pentru a face UK mai competitivă”, declară fostul lider conservator Sir Iain Duncan-Smith.
Deficitul persistent de personal înseamnă că va fi mai probabil ca firmele să-și păstreze angajații decât era estimat. Concret, banca se așteaptă ca numărul concedierilor în perioada de recesiune, adică în 2023-2024, când economia UK ar urma să aibă o perioadă de scădere, să fie cu 400.000 mai mic decât se aștepta anul trecut.
Companiile ar urma să „reducă mai curând orele de lucru, în loc să ia măsuri de concediere”, prevede banca. În același timp, Banca Angliei și-a majorat la 6% estimarea de creștere medie a salariilor, având în vedere deficitul de forță de muncă.
Constantin Bunea © 03.02.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]