27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

ALEXANDRU CRISTESCU, SALES AND MARKETING DIRECTOR, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: „Investitiile in transe contribuie la diminuarea semnificativa a riscurilor”

Publicat peCu toate că pieţele de acţiuni au avut scăderi în prima parte a anului, investitorii au preferat totuşi această clasă de active, în condiţiile în care bursa locală a supraperformat faţă de pieţele externe, ne-a spus Alexandru Cristescu, Sales&Marketing director al Raiffeisen Asset Management.

„În plus, investitorii în acţiuni manifestă o toleranţă mai ridicată la volatilitate şi abordează corecţiile de preţ drept opotunităţi foarte bune de a cumpăra”, afirmă reprezentantul societăţii de adminstrare a investiţiilor, ale cărui fonduri de acţiuni au avut o creştere de 60% a numărului de investitori, în ultimele douăsprezece luni.

Conform ultimului raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la finele lunii iunie, numărul investitorilor în fondurile de acţiuni locale distribuite în ţara noastră ajunsese la aproape 50.400, cu 75% mai mulţi faţă de iulie anul trecut, o tendinţă relativ asemănătoare manifestându-se şi în cazul fondurilor diversificate. În schimb, numărul investitorilor în fondurile de obligaţiuni a scăzut cu 7%, după ce în noiembrie anul trecut atinsese un maxim de aproape 260.700.

Alexandru Cristescu ne-a transmis: „Creşterea accelerată a inflaţiei la nivel global a reprezentat factorul determinat pentru evoluţia pieţelor financiare şi, implicit, a fondurilor de investiţii, în ultimele luni.

Conflictul din Ucraina, pe lângă reacţia iniţială de panică şi drama socială produsă, a contribuit de asemenea la accelerarea spiralei inflaţioniste, în special prin impactul avut în creşterea preţurilor energiei şi a produselor agricole. Ţintind încetinirea creşterii inflaţiei, băncile centrale, inclusiv BNR, au fost forţate să adopte un ritm mai agresiv de creştere a dobânzilor de politică monetară, acest mediu de dobânzi în creştere fiind nefavorabil în special instrumentelor cu venit fix, printre care se numără şi obligaţiunile sau titlurile de stat.

„Randamentele oferite de obligaţiuni au crescut semnificativ, ajungând la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani”

Alexandru Cristescu subliniază că, efectele negative exercitate asupra pieţelor financiare s-au reflectat în scăderea activelor fondurilor locale de investiţii. „Am avut pe de o parte investitori care au retras active din fonduri, în special pe fondul panicii declanşată la debutul conflictului din Ucraina, iar pe de altă parte, scăderea preţurilor instrumentelor în care fondurile investesc (titluri de stat, acţiuni, etc) a avut impact”, a spus directorul de la al Raiffeisen Asset Management.

Reprezentantul societăţii de administrare a investiţiilor a adăugat: „Deşi corecţiile din prima parte a anului nu au ocolit nici pieţele de acţiuni, investitorii au preferat totuşi această clasă de active, în condiţiile în care bursa locală a supraperformat faţă de pieţele externe, în principal datorită unei ponderi ridicate a companiilor din sectorul energetic, care beneficiază de contextul economic curent, dar şi unei baze solide de investitori instituţionali, care şi-au menţinut sau chiar crescut expunerea pe acţiuni în această perioadă. În plus, investitorii în acţiuni manifestă o toleranţă mai ridicată la volatilitate şi abordează corecţiile de preţ drept opotuniăţi foarte bune de a cumpăra”.

Conform directorului de la Raiffeisen Asset Management, ajustarea pieţelor de obligaţiuni are însă şi o latura pozitivă: „Randamentele oferite de aceste instrumente au crescut semnificativ, pentru a ţine pasul cu inflaţia şi creşterile dobânzilor de politică monetară, ajungând în acest fel la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani. De exemplu, un titlu de stat cu maturitatea de un an, poate aduce în prezent un randament net de peste 8%. Astfel, investiţiile în fondurile de instrumente cu venit fix, care oferă access la piaţa titlurilor de stat, reprezintă o bună oportunitate investiţională în această perioadă. Ca în orice investiţie însă, trebuie să ne asumăm un orizont de timp investiţional mai mare şi să nu reacţionăm emoţional în momentele de volatilitate”.

În cazul fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management, contextul recent de piaţă a condus la creşterea cu 60% a numărului de investitori în fondurile de acţiuni în ultimele douăsprezece luni, în timp ce în cazul fondurilor diversificate (acţiuni şi obligaţiuni) numărul investitorilor s-a majorat cu 36% în aceeaşi perioadă, spune Alexandru Cristescu.

„Un impact important în creşterea numărului de investitori în fondurile noastre diversificate a fost reprezentat de interesul tot mai mare al clienţilor pentru planurile recurente de investiţii. Acestea reprezintă o modalitate eficientă şi simplă de a acumula rezerve de capital, iar efortul financiar foarte redus pe care îl presupun (200 lei/luna) le face accesibile pentru o masă largă de investitori. În plus, investiţiile în tranşe, contribuie la diminuarea semnificativă a riscurilor unei investiţii”, a conchis reprezentantul societăţii de administrare a investiţiilor.

La finele lunii iunie, activele nete ale tuturor fondurilor deschise locale distribuite în ţara noastră erau de 19,7 miliarde de lei (patru miliarde de euro), în scădere cu 5,2% faţă de cele din luna anterioară. Raiffeisen Asset Management avea o cotă de piaţă de 19%, cu active administrate de circa 3,7 miliarde de lei, conform datelor AAF.Sursa: www.bursa.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri