4.4 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Inflaţia din zona euro, care se apropie rapid de 10%, o va pune la încercare pe Lagarde

Publicat peInflaţia din zona euro a atins probabil luna trecută un nou record, cu puţin mai aproape de 10%, menţinând astfel presiunea asupra Băncii Centrale Europene în timp ce aceasta analizează cât de agresiv trebuie să crească ratele dobânzilor, scrie Bloomberg.

Toţi economiştii intervievaţi de Bloomberg preconizează un nou maxim istoric pentru creşterea preţurilor de consum. Prognoza medie este de 9,7%, iar patru dintre ei prevăd un rezultat de două cifre.

Datele pentru zona euro, formată din 19 naţiuni, sunt aşteptate vineri, în urma rapoartelor celor mai mari trei economii din regiune şi a unei evaluări a sentimentului mediului de afaceri din întregul bloc.

Având în vedere că anunţurile anterioare au dat un impuls esenţial la ultimele două şedinţe ale BCE, noul raport va fi probabil unul dintre cele mai importante ingrediente pentru următoarea decizie, care va fi luată peste o lună.

Acest context, împreună cu orice implicaţii politice ale alegerilor italiene de duminică, va fi cu siguranţă o temă dominantă pentru preşedintele Christine Lagarde atunci când se va prezenta în faţa parlamentarilor, la Bruxelles, în ziua următoare.

Ea se va confrunta, probabil, cu întrebări referitoare la locul unde vor merge ratele dobânzilor după creşterile de 1,25 puncte procentuale de până acum şi în ce direcţie se vor îndrepta oficialii dacă vor trebui să aleagă între combaterea inflaţiei şi protejarea locurilor de muncă.

Sursa: www.zf.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri