1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

PENTRU PRIMELE SASE LUNI ALE ANULUI BRD – profit de 617 milioane lei, usor mai redus decat cel al primului semestru din 2021

Publicat peInstituţia a înregistrat o cheltuială cu provizioanele de 46 milioane lei, faţă de o reversare în venituri de 39 milioane lei în prima jumătate a anului trecut

„Situaţia de la Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private nu are vreun efect de contaminare la nivelul altor entităţi din Grupul BRD”

BRD – Groupe Societe Generale (BRD) a raportat pentru primele şase luni ale anului un profit net consolidat de 616,7 milioane de lei, cu 1,4% sub cel din intervalul ianuarie-iunie 2021, în timp ce la nivel de bancă rezultatul net a fost de 616,6 milioane de lei, mai mic cu 1,9% faţă de cel din primul semestru al anului trecut, după cum se arată în raportul instituţiei financiare publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Venitul net bancar consolidat s-a ridicat la 1,64 de miliarde de lei, cu 7,5% peste cel din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale au fost de 852,7 milioane de lei, în creştere cu 4,8%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Astfel, Grupul BRD a raportat pentru primul semestru un rezultat operaţional brut de 788,8 milioane de lei, cu 10,7% mai mare decât cel din primele şase luni ale lui 2021, dar banca a înregistrat o cheltuială cu provizioanele de 46 milioane de lei, faţă de o reversare în venituri de 39 milioane de lei, operată în intervalul ianuarie-iunie 2021.

Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, a spus: „În prima jumătate a anului 2022, creditarea a continuat să fie intensă. Creditarea persoanelor fizice a marcat o performanţă extraordinară la nivelul producţiei de credite pentru locuinţe (+77% faţă de primul semestru din 2021). Finanţările acordate companiilor au înregistrat o performanţă solidă (+16% în dinamică anuală) bazată pe o creştere diversificată. BRD a continuat să se implice în toate programele guvernamentale de sprijinire a economiei cu credite în valoare de 1,4 miliarde lei aprobate în primul semestru al acestui an”.

Directorul BRD a adăugat: „Am înregistrat cel mai bun prim semestru din punctul de vedere al venitului net bancar, în creştere cu 7,6% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2021, în principal datorită creşterii substanţiale a veniturilor din dobânzi, determinată atât de volumele, cât şi ratele de piaţă mai mari, crescând în acelaşi timp semnificativ remunerarea depozitelor atrase, în beneficiul clienţilor noştri retail şi corporate. Costul riscului a fost ţinut sub control. În consecinţă, BRD a obţinut o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) ridicată, de aproape 16%”.

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat la 30 iunie 2022 o creştere anuală de 9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Soldul creditelor nete pe segmentul retail a crescut cu 5,3% în dinamică anuală, susţinut atât de segmentul persoanelor fizice, cât şi de segmentul companiilor foarte mici. Producţia de credite acordate persoanelor fizice a avut o creştere de 13% în primul semestru al anului 2022, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, marcând un nou nivel-record pentru un prim semestru, impulsionată de o dinamică remarcabilă a creditelor nou acordate pentru locuinţe (+77% faţă de 30 iunie 2021), conform raportului băncii.

Creditarea companiilor a urcat cu 15,8% faţă de primele şase luni ale anului trecut, determinată de activitatea dinamică pe segmentul IMM-urilor (+36,8% faţă de 30 iunie 2021) şi de creşterea creditelor acordate marilor companii (+7,5% faţă de 30 iunie 2021).

Creditele acordate IMM-urilor eligibile în cadrul programelor guvernamentale au fost în primul semestru al anului de 1,4 miliarde de lei, dintre care 33% pentru sectorul agricol. Activitatea de leasing a înregistrat o creştere a portofoliului cu 16,3% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, se arată în raportul BRD.

Depozitele clienţilor au atins o medie de 54,1 miliarde lei în primul semestru al acestui an, în creştere cu 4% faţă de primul semestru al anului precedent. Creşterea depozitelor retail (4,2% în medie) a beneficiat de intrări mai mari în conturile curente ale persoanelor fizice, precum şi de contribuţia importantă a resurselor clienţilor companii foarte mici (+15,1% în medie faţă de iunie 2021). Creşterea depozitelor companiilor (+3,6% în medie faţă de iunie 2021) a fost impulsionată de creşterea susţinută a depozitelor IMM-urilor (+4,8% în medie, în primul semestru din 2022, faţă de primele şase luni ale anului trecut).

În acest context, veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creştere de 10,8% în primul semestru al anului, determinată atât de volume cât şi de rate ale dobânzilor de piaţă ridicate (nivelul mediu al ROBOR la trei luni a fost de 4,55% în primul semestru al acestui an, faţă de 1,6% în primul semestru al anului 2021). Într-un mediu caracterizat de dobânzi în creştere, avansul veniturilor din dobânzi a fost temperat de costurile de finanţare mai ridicate. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,7% în primul semestru al acestui an, impulsionate de activităţile intense la nivelul cardurilor şi pieţei de capital, compensând veniturile mai scăzute din e-banking, conform raportului.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 853 milioane lei în primul semestru din 2022 (faţă de 814 milioane lei în primul semestru din 2021), în creştere cu 2,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, excluzând contribuţiile plătite către Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie (69,2 milioane lei vs 49,4 milioane lei în primul semestru din 2021). Cheltuielile cu personalul (+1,9% în dinamică anuală) au rămas sub control, în condiţiile în care impactul efectului de preţ indus de o piaţă a muncii în continuare tensionată, amplificat de presiunea inflaţiei, a fost parţial compensat de continuarea reducerii structurale a personalului (-562 angajaţi cu normă întreagă în comparaţie cu finalul lunii iunie 2021), se mai menţionează în raport.

Indicatorul cost/venit al Grupului BRD s-a îmbunătăţit cu 2,4 puncte procentuale (dacă excludem contribuţiile cumulate la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie), la 47,7% în primul semestru, de la 50,1% în aceeaşi perioada a anului precedent, precizează BRD.

La finalul lunii iunie 2022, rata creditelor neperformante (credite neperformante potrivit definiţiei ABE) a atins 2,6%, în scădere în raport cu nivelul de 3,3% înregistrat la finalul lunii iunie 2021, iar gradul de acoperire cu provizioane a crescut la 77% (+3 puncte procentuale faţă de finalul lunii iunie 2021). Costul net al riscului a înregistrat o cheltuială cu provizioanele de 46 milioane lei (în raport cu o reluare în venituri în valoare de 39 milioane lei în primul semestru de al anului trecut), determinată de un mediu economic caracterizat de incertitudine, însă parţial compensată de recuperări importante din portofoliul de credite neperformante şi din portofoliul scos în afară bilanţului, conform raportului.

Referitor la situaţia de la Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP BRD), instituţia menţionează: „Aşa cum SAFPP a comunicat deja, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale Societăţii de Administrare a Fondurilor de Pensii Private. Această situaţie este legată strict de Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), fără vreun efect de contaminare la nivelul altor entităţi din Grupul BRD.

Deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi Pilon 3, precum şi activele lor, care sunt păstrate, conform legii, la o banca custode, fiind separate, prin lege, de fondurile proprii ale administratorului (SAFPP), nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

BRD Groupe Societe Generale, în calitate de acţionar minoritar, deţinător a 49% din acţiunile SAFPP, a acoperit suma respectivă, ajustând valoarea activului net al SAFPP în situaţiile sale financiare aferente primului semestru din 2022 pentru a reflecta proporţia participării sale la acoperirea pierderii (aproximativ 10 milioane lei)”.

Francezii de la Societe Generale deţin 60,17% din BRD – Groupe Societe Generale, printre alţi acţionari ai instituţiei de credit găsindu-se SIF-uri, fonduri de pensii Plion II sau Dedeman.Sursa: www.bursa.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri