9.2 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Nightmare Alley și Crimson Peak: Avertismente date și ignorate

Publicat pe


Următoarele conține spoilere atât pentru Nightmare Alley, cât și pentru Crimson Peak.Există o scenă înăuntru Guillermo del Torolui Aleea Coșmarului care amintește de imaginile din filmul anterior al regizorului, Vârful Crimson. Molly (Rooney Mara) se îndreaptă spre Stan (Bradley Cooper) și clientul său Ezra (Richard Jenkins), îmbrăcat în alb și acoperit cu sânge fals. Molly și Stan sunt într-un parteneriat de afaceri și o relație romantică, dar după această înșelătorie, Molly promite că îl va părăsi. „Nu face spectacolul de sperie”, „văzătoarea” de carnaval Zeena (Toni Collette) avertizează Stan mai devreme în film. Respingerea de către acesta a acestui avertisment are consecințe grave.

Comparaţiile între Aleea Coșmarului și Vârful Crimson mergi mai adânc decât câteva imagini fantomatice comune. Ambele filme prezintă femei tinere alungate de escroci, scheme financiare care îi dăunează pe cei din calea lor, tați morți cu moșteniri care se profilează și avertismente date și ignorate.

La inceputul Vârful CrimsonEdith (Mia Wasikowska) este bântuită de fantoma mamei sale, care o avertizează să „Beware of Crimson Peak”. Ea nu are idee ce (sau unde) este aceasta, sau ce înseamnă avertismentul, dar comunicarea amenințătoare a avertismentului din film îi arată clar lui Edith și publicului că nu va ieși nimic bun din ignorarea acestui avertisment.

LEGATE: Moralitate și misticism în lumea spartă din „Aleea coșmarului”

Imagine prin Universal Pictures

Cât despre Stan, avertismentul lui Zeena nu este singurul pe care îl primește, deși al ei este cu siguranță cel mai explicit. La începutul filmului, calea lui este arătată înaintea lui fără ca el să-și dea seama de asta. În timp ce era așezat la o masă cu Clem (Willem Dafoe), omul responsabil de tocilarul carnavalului, îl lasă pe Stan să spună cum îi atrage pe oameni și îi convinge să facă cea mai proastă treabă din lume. Stan este zdruncinat de metoda lui Clem de a atrage un alcoolic prin a-i agăța de opiacee și treptat prinzându-i în concert.

Dar, având în vedere genurile pe care le încorporează fiecare film (Aleea Coșmarului este un neo-noir, Vârful Crimson este groază gotică), știm că protagoniștii vor avea un drum dificil în față. Deci, desigur, Stan va face „shook show”, iar Edith se va găsi în burta fiarei care este Crimson Peak.

Fiecare film prezintă o tânără relativ inocentă luată de mână și condusă în pericol de un bărbat în vârstă fermecător. În Vârful Crimson, o urmăm pe tânără, iar Edith este ușor de înrădăcinat. Este inteligentă, romantică și bună și, la fel ca multe personaje de acest tip, naivitatea ei nu face decât să-i adauge farmecul.

Aleea Coșmarului inversează acest scenariu punându-ne să-l urmăm pe bărbat și, în acest caz, la fel ca Thomas (Tom Hiddleston), Stan este un escroc. Din punct de vedere narativ, nu este corect să-l comparăm cu Edith ca protagonistă pe care o putem înrădăcina, pentru că nu este nici pe departe la fel de simpatic. Este mult mai interesant să-l compari cu Thomas și chiar mai fascinant să-l găsești pe fiecare bărbat mai bun și mai rău decât celălalt în moduri diferite.


Stan este prezentat ca fiind afectat de norocul său, în timp ce Thomas prezintă o aură de bogăție și lumești care îl fac mai potrivit pentru a naviga prin lume. Ambii bărbați sunt ucigași, dar în timp ce Thomas aranjează ca tatăl drag al lui Edith să fie ucis, Stan își ucide propriul tată abuziv. Motivele lui Stan și Thomas față de femeile din viața lor (Molly și Edith) se schimbă în moduri opuse pe măsură ce filmele lor respective continuă. Stan pare cu adevărat luat de Molly la începutul filmului, dar pe măsură ce timpul trece, el intră într-o aventură și arată puțină preocupare pentru bunăstarea lui Molly.

Intențiile lui Thomas sunt departe de a fi pure atunci când o întâlnește și o fermecă pe Edith; el și sora lui Lucille (Jessica Chastain) sunt iubiți incestuosi care escrocă și ucid moștenitoare pentru a-și menține stilul de viață. Cu toate acestea, în ciuda obiceiurilor monstruoase ale lui Thomas, putem vedea că sentimentele lui pentru Edith se transformă în ceva mai autentic pe măsură ce filmul progresează. Până la sfârșit, există dragoste acolo, iar el moare în încercarea de a o salva de sora lui.

Vorbind despre Lucille, femeile încântător răsucite care reprezintă o amenințare externă atât pentru bărbat, cât și pentru femeie din perechea romantică a fiecărui film au și multe paralele. Atât Lucille, cât și Lilith (Cate Blanchett) sunt maeștri manipulatori, femei care au îmbrățișat partea mai întunecată a jocului unui bărbat. Ele prezintă o amenințare în moduri care reflectă tropi clasici din genul căruia îi aparține fiecare film. Prezența lui Lucille este o extensie sinistră a decorului bântuit, o doamnă mai amenințătoare Danvers; Lilith este o întorsătură a clasicei femei fatale, jucată cu plăcere delicioasă de Blanchett.

Imagine prin Searchlight Pictures

Rolul părinților în fiecare film joacă un rol important în forma protagoniștilor, precum și în pașii pe care aceștia îi fac în călătoriile lor. Stan și Thomas sunt bărbați care fac lucruri îngrozitoare, iar filmul sugerează că poate sunt monștri creați de tați monstruoși. Stan și Edith împărtășesc și ei o pierdere, deoarece fiecare și-a pierdut ambii părinți. Mamele lor sunt amintite cu dragoste, dar diferă în ceea ce privește tații lor.

Se arată că Edith are o relație bună cu tatăl ei. Instinctul și experiența lui îi spun că ceva nu este în regulă cu Thomas, dar înainte de a-și putea proteja fiica, el a fost ucis, dezbrăcând-o simbolic pe Edith de copilărie și împingând-o la maturitate prin căsătorie, un pas clasic următor pentru femeile din perioada de timp. Vârful Crimson are loc în. Dar pierderea paternă a lui Stan este autoprovocată; când îl vedem prima dată, tocmai și-a ucis tatăl și i-a dat foc casa cu cadavrul înăuntru, o împingere simbolică destul de grosolană în bărbăție.

În timp ce Stan și Edith sunt pe propriile lor căi, ignoră avertismentele care le-au fost date, ceea ce duce la consecințe care le pun viața în pericol. Stan ignoră avertismentele sale din orgoliu, crezând că și-a ucis literal și metaforic tatăl, așa că nu are cum să facă greșeli similare. Așa cum îi subliniază Lilith, el se mândrește cu faptul că nu se atinge de alcool pentru că tatăl său era bețiv. Stan este atât de concentrat să fie mai bun decât tatăl său, încât ego-ul său scăpa complet de sub control, distrugând toți cei care se află în față, inclusiv pe Stan însuși.

Edith, pe de altă parte, nu știe ce este Crimson Peak până nu se găsește acolo. Cu toate acestea, au existat o mulțime de avertismente, în special de la tatăl ei, care o sfătuiau să nu se căsătorească cu Thomas. La fel ca Molly, Edith se lasă dusă de idealurile romantice și nu se uită prea atent la bărbatul din fața ei. Acest lucru o duce în pericol, deoarece Lucille face mai multe încercări de a o ucide. Evadarea ei și triumful final sunt unul de sânge și traume pe care nu le va uita curând, dar cel puțin va ajunge să trăiască cu asta.

Imagine prin Universal Pictures

Stan este în cele din urmă pedepsit pentru că a ignorat semnele, în timp ce Edith este răsplătită și învingătoare. Acest lucru merge mult mai adânc decât faptul că Stan este un bărbat manipulator, iar Edith o tânără naivă și merge mai adânc dincolo de genurile filmelor. În schimb, narațiunile par să ofere pedeapsă și recompensă pentru punctele de vedere.

Stan este un om care nu își asumă nicio responsabilitate. Și-a ucis tatăl și și-a ucis din neatenție mentorul. Efectele acestor crime nu îl afectează așa cum ar trebui și nu își asumă niciodată responsabilitatea pentru ele. Întotdeauna vrea mai mult și se comportă în moduri din ce în ce mai narcisiste și manipulatoare pentru a obține ceea ce își dorește.

Edith este o tânără inteligentă, cu o viziune plină de speranță asupra lumii. Ea nu vrea să creadă lucruri rele despre oameni și este bună cu ceilalți. Ea nu folosește oameni și nu își dorește nimic în afară de capacitatea de a crea, de a aprecia arta și de a iubi și de a fi iubită în schimb. A suferit prin tragedii, dar asta nu o face un monstru. O face cineva pentru care merită înrădăcinată.Sursa: cinematv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri