6.6 C
București
vineri, 25 noiembrie 2022

Rusia susține că boicotează Oscarurile, pe măsură ce izolarea culturală a țării crește

Publicat pe


Este prima oară când Rusia boicotează gala Oscarurilor de la căderea Uniunii Sovietice. „Prezidiul Academiei de Film din Rusia a hotărât să nu ofere un candidat la Gala Oscarurilor din 2022”, a precizat într-o declarație oficială, comisia de Oscaruri. Totuși, un număr de membri ai comisiei au altă părere, scrie The Guardian.

Șeful comisiei, Pavel Chukhray, a anunțat, marți, într-o scrisoare, că își dă demisia, susținând că decizia a fost „ilegală” și „luată pe la spatele său”, fiind citat de agenția Tass.

Rusia a câștigat premiul internațional pentru cel mai bun lungmetraj de ficțiune, cunoscut drept premiul pentru cel mai bun film străin, cu Soare înșelător (foto), în 1994. Filmul are ca subiect drama unui ofițer al Armatei Roșii, prins în anii 30 ai secolului XX în sistemul represiv stalinist, iar eroul principal era jucat de către regizorul și actorul Nikita Mihalkov. Acum, același Nikita Mihalkov este un puternic susținător al președintelui Putin, declarându-se un susținător și al războiului contra Ucrainei, scrie The Guardian.

Mihalkov declara de curând că Rusia nu are nimic de câștigat prin participarea la Oscaruri, propunând crearea unui premiu echivalent în fostele țări sovietice.

Ultimele două filme rusești nominalizate la premiul pentru cel mai bun film internațional au fost Leviathan și Loveless, în 2014, respectiv 2017, ale regizorului Andrey Zvyagințev. Ambele tratau problemele civice ale Rusiei, inclusiv problema corupției și a rolului nefavorabil al Bisericii Ortodoxe Ruse, și au produs controverse la Moscova, mai scrie The Guardian.

De curând, numeroși regizori ruși, printre care Kantemir Balagov și Kira Kovalenko, au părăsit țara. Filmele acestora au fost în selecțiunile pentru Oscaruri în 2019 și 2021.Sursa: www.cinemagia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri