In articol:
Oul, pe lângă faptul că este o sursă de proteine, vitamine și minerale, reprezintă și o alegere excelentă într-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Iată 6 moduri simple de a găti un ou!
6 moduri de a găti un ou
Ouăle sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente cunoscute. Acestea sunt bogate în proteine, vitamine și minerale, și oferă senzația de sațietate. Astfel, dacă vrei să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, trebuie neapărat să introduci acest produs alimentar în meniul zilnic. Pentru a-ți fi ușor să faci asta, îți prezentăm șase moduri simple de a găti un ou!
1.Ou fiert– Ouăle se pun în apă rece la fiert. Când apa a început să clocotească începeți să cronometrați. Pentru ou moale – 3 min; pentru ou mediu – 5-6 min; pentru ou tare – 10 min.
2. Ou ochi– Într-o tigaie se pune uleiul la încins și apoi se pune oul. Un truc pentru ca oul să fie perfect prăjit este acoperirea tigăii câteva secunde cu un capac.
6 moduri de a găti un ou
[Sursa foto: PixaBay]
3. Ou poșat– Într-o oală puneți apă la fiert și adaugați sare și o lingură de oțet când dă apa în clocot. Amestecați apa cu o lingură, creând un vârtej. Spargeți oul într-un castron mic sau chiar în polonic și puneți-l ușor în apă, în centrul vârtejului. Lăsați-l în apă timp de 2-4 minute și când e gata serviți-l pe o felie de pâine prăjită.
Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro
4. Omleta simplă – Turnați ouăle bătute într-o tigaie în care ați încins ulei (sau unt), la foc mic, eventual o acoperiți cu un capac. Lăsați omleta timp de un minut pe o parte sau până vi se pare suficient de bine rumenită și apoi o întoarceți și pe cealaltă parte. Când e rumenită pe ambele părți, o puteți scoate din tigaie. Puteți adăuga deasupra cașcaval ras, felii de roșii sau de ardei gras.
5. Scrambled – Modul de preparare este asemănător ca la omletă, doar că adăugați și lapte în compoziție. Într-o tigaie încinsă turnați compoziția și cu ajutorul unei spatule, faceți mișcări circulare, rupând omleta în bucățele, care la final vor arăta ca niște jumări.
6. Ouă umplute – Aveți nevoie de ouă fierte tari. Trebuie să fie reci când începeți să le umpleți. Există multe compoziții pentru umplutură. Una dintre cele mai simple este formată din următoarele ingrediente: 2 lingurițe de unt, gălbenușurile de la 4 ouă, 4 lingurițe de pate de pasăre, sare, piper, cașcaval ras și cubulețe de ardei roșu pentru decor.
Ouăle trebuie tăiate în jumătăți, gălbenușurile pe care le scoateți din ele se pun la umplutură. Se amestecă untul (la temperatura camerei) cu gălbenușurile și pateul. Când toate acestea au devenit o cremă omogenă, se adaugă sare și piper după gust. Se umple fiecare jumătate de ou cu acest amestec, iar pe deasupra se pune cașcavalul ras și ardeiul gras roșu cubulețe.
Citește și: Rețetă negresă simplă și delicioasă ca la mama acasă: Ai nevoie de 4 ouă, lapte, făină și unt
Ce beneficii au ouăle pentru sănătate
Ouăle sunt produse care nu trebuie să lipsească din alimentație, întrucât prezintă numeroase beneficii. Proteinele de bună calitate pe care le conțin ajută la reglarea colesterolului HDL și scad riscul unui atac cerebral. De asemenea, ouăle pot preveni sau chiar vindeca boli.
Conform specialiștilor, ouăle previn diabetul gestațional și hipertensiunea de sarcină, conțin colină, un nutrient important, au rol antimicrobian, precum și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți cu beneficii majore pentru sănătatea ochilor. Mai mult, deși au un nivel ridicat de colesterol, consumul de ouă nu afectează obligatoriu negativ colesterolul din sânge.
Acest produs alimentar este de mare folos în cazul în care doriți să slăbiți, întrucât ouăle sunt sățioase și tind să ne facă să mâncăm mai puține calorii, ajutând în lupta cu kilogramele.
Citește și: 5 lucruri pe care nu le știai despre cafea. Originea denumirii de “capuccino”
Câte ouă este bine să mâncăm pe săptămână
Chiar dacă ouăle au o multitudine de beneficii, medicii le recomandă a fi consumate cu măsură. Mai exact, dacă nu aveți probleme cu colesterolul, puteți mânca între 4 și 6 ouă pe săptămână. În timp ce persoanele care suferă de diabet, au colesterolul ridicat ori prezintă diferite afecțiuni ale inimii, este indicat să consume maxim două ouă pe săptămână.