-1.4 C
București
miercuri, 8 februarie 2023

9 lucruri surprinzătoare care îți afectează memoria

Publicat pe


De multe ori ni se întâmplă să avem dificultăți în a ne concentra, în a reține lucruri sau în a ne aduce aminte ce am făcut sau zis chiar cu o zi înainte. Studiile în domeniu au arătat că toate aceste probleme sunt direct influențate de micile lucruri pe care le facem zilnic, care au devenit parte din rutina noastră și  pe care probabil le considerăm  inofensive. Însă, aparent, acestea au un impact mai mare decât am fi crezut asupra organismului și sănătății noastre generale, afectându-ne în mod direct memoria.

Află care sunt factorii care îți pot cauza pierderi de memorie și încearcă să îi elimini pe cât poți de mult din viața ta!

O dietă nesănătoasă

Prăjituri, biscuiți, chips-uri, toate sunt incredibil de gustoase, însă consecințele pe care le au asupra sănătății noastre sunt extrem de nocive. O dietă bogată în zahăr și alimente procesate duce la inflamaţia creierului, ce poate culmina cu pierderi temporale de memorie. Evită pe cât posibil alimentele nesănătoase și adoptă o dietă echilibrată, plină în vitamine și antioxidanți, care îți va ține sănătoase celulele creierului și totodată va scădea și nivelul de stres cu care te confrunți.

Grăsimile saturate sunt cel mai mare vinovat al deteriorării memoriei, așa că încearcă să le excluzi din dieta ta şi adoptă dieta mediteraneană, plină în grăsimi nesaturate, ca uleiul de măsline, peştele sau nucile, alimente despre care s-a dovedit științific că scad șansele apariției bolilor precum Alzheimer sau demența.

Prea mult sau prea puțin somn

Numărul de ore pe care îl acordăm somnului ne influențează în mod direct memoria. Prea puțin somn va avea un impact negativ asupra capacității de a reține informații noi. În mod curios, nici un număr prea mare de ore de somn nu te va ajuta să reții mai mult sau mai ușor, ci din contra. Într-un studiu realizat de către specialişti, au fost supuse observaţiei mai multe femei şi ritualurile lor de somn pe o perioadă de 6 ani.

În urma cercetării, s-a concluzionat că participantele care dormeau 5 ore sau chiar mai puțin pe noapte și cele care depășeau 9 ore de somn au avut rezultate mai slabe la examenele ce le testau memoria, decât cele care dormeau intre 7 și 8 ore. De asemenea, privarea de somn îți va afecta nu numai capacitatea de memorare, dar te vei confrunta şi cu oboseală, lipsa concentrării și reacții întârziate.

Lipsa exercițiilor fizice

Mulți experți afirmă că activitățile fizice ajută la o bună funcționare a circulației sângelui, ceea ce va împiedica deteriorarea țesuturilor creierului. În special exercițiile de aerobic declanşează eliberarea hormonilor de creștere care duc la o mai bună funcționare a creierului. Medicii recomandă să faci sport de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de 45 de minute pentru a vedea îmbunătățiri asupra întregului organism. Nu numai că te vei simți bine, că vei scăpa de kilogramele în plus nedorite, dar vei reuși să reduci și rezistență la insulină și inflamaţia, ceea ce va te va ajuta să dobândești și sănătatea mentală.

Fumatul

Un studiu realizat de Universitatea McGill a constatat că fumatul poate duce la subțierea cortexului, acesta fiind zona creierului care joacă un rol foarte important în păstrarea amintirilor. De asemenea, un alt studiu arată că fumătorii pot pierde până la o treime din memoria de zi cu zi.

Gustările de la miezul nopții

Te gândești că o cupă de înghețată sau câteva chips-uri înainte de culcare nu te pot afecta prea tare. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Pe lângă faptul că e extrem de posibil să te alegi și cu câteva kilograme în plus, studiile arată că aceste mici gustări de la miezul nopții îți pot afecta și capacitatea de memorare. Fiecare persoană are un ritm circadian, care îi dictează când e timpul de dormit, de mâncat sau de a fi activ. Atunci când luăm o gustare în mijlocul nopții, nu facem alteva decât să dăm peste cap întreg acest proces și să întrerupem activitatea hipotalamusului, partea creierului ce se ocupă cu reglarea memoriei.

Depresia

Un studiu realizat de Universitatea din Brigham a demonstrat că există o conexiune strânsă între pierderea memoriei și depresie. Astfel că a fost testat un grup de oameni, cu diferite stări emoționale, cărora li s-au arătat o serie de obiecte similare, cerându-li-se  apoi să le deosebesască între ele. Persoanele care se confruntau cu un dezechilbru emoțional, trecând printr-o depresie, au avut dificultăți mult mai mari în a diferenția obiectele decât cele care ale căror stare emoțională era bună. Sunt două părți ale creierului unde se dezvoltă noi celule. Una dintre ele este hipotalamusul, care, așa cum spuneam și mai devreme este implicat în procesul de memorare. Când ne confruntăm cu depresie, dezvoltarea acestor noi celule scade considerabil, fapt ce va altera capacitatea de memorare.

Prea multă anxietate

Anxietatea poate fi un factor decisiv în pierderea memoriei. Persoanele care se confruntă cu anxietate produc o cantitate mai mare de cortizol, hormonul stresului, cunoscut pentru modul în care afectează creierul și pentru deteriorarea memoriei. De asemenea, este extrem de probabil ca cei care se confruntă cu anxietate să aibă probleme şi cu somnul, nereușind să se odihnească corespunzător, lucru care nu va face altceva decât să amplifice problemele cu memoria și diminuând capacitatea de concentrare.

Probleme cu glanda tiroidă

Tiroida este o glandă sub formă de fluture care se află la nivelul gâtului și al cărei rol este de a produce și a stoca hormoni, având practic un rol esențial în buna funcționare a metabolismului, influențând dezvoltarea și regenerarea normală a țesuturilor, producția de energie și de căldură sau ritmul cardiac. Atunci când nu funcționează corect, glanda tiroidă poate elibera o cantitate prea mică de hormoni, ceea ce duce la  hipotiroidism și care va provoca pierdere de memorie sau, în cazul în care vorbim despre hipertiroidism, capacitatea de concentrare este diminuată.

Lipsa vitaminei B12

Vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru un stil de viață sănătos. Cele mai frecvente alimente în care se găsește sunt ouălele, laptele sau peștele, iar funcțiile acesteia sunt foarte importante, fiind responsabilă de creearea celulelor roșii sau a ADN-ului. Așadar, un deficit de vitamina B12 este asociat cu diverse probleme de sănătate, printre care și pierderea memoriei. De cele mai multe ori, persoanele care adoptă o dietă vegană sunt cele care se confruntă cu o carență de vitamina B12, însă acest lucru poate fi reparat prin administrarea de multivitamine sau prin adăugarea în dieta zilnică a unei cantități mai mare de cereale.

Citește și:
7 semne ale unui infarct, pe care toate femeile ar trebui să le cunoască

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: www.elle.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri