1 C
București
luni, 6 februarie 2023

Ajunul Crăciunului 2022. Superstiții românești rămase de la străbuni

Publicat peIn articol:


Ziua de 24 decembrie este la fel de magică ca și Nașterea Domnului. Ajunul Crăciunului este puntea de trecere către sărbătorile de iarnă, deci o ocazie minunată de a te bucura de momentele inedite cu familia și prietenii. Multiple superstiții sunt păstrate pentru ajunul Crăciunului, iar majoritatea dintre ele sunt respectate cu strictețe.

Iată care sunt acestea.

Superstiții de Ajunul Crăciunului

Gospodarii caselor trebuie să se plimbe pe la toate persoanele cunoscute pentru a lua lucrurile împrumutate în acest an, pentru a le duce acasă, unde este locul lor.

Fetele nemăritate trebuie să-și convingă mamele să îl ademenească pe preotul din sat să mănânce preparate de ele. Astfel, se zice că feciorii nu vor întârzia să apară în viața lor.

O superstiție mai spune că femeile din gospodărie fac colacii pentru Crăciun în ajun. Pe 24 decembrie, femeile trebuie să se ducă în livadă și cu ridică mâinile cu aluatul acolo, spunând: ‘măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”.

Superstițiile românești mai spun că, dacă vrei să știi cum îți va fi sănătatea în anul următor, trebuie să tai un măr pe jumătate.

Dacă fructul are viermi în interior, sănătatea va fi precară, iar dacă este putred, pericolul nu va dormi.

Citește și: Program supermarketuri de Crăciun și Revelion 2022. Lista completă și orarul marilor magazine de sărbători

Citeste si: „Ne vedem la următorul.” Vlăduța Lupău, pe patul de spital. Ce s-a întâmplat cu artista- kfetele.ro

Citeste si: La ce oră se măsoară tensiunea arterială. De ce valorile trebuie monitorizate constant?- bzi.ro

Copii îmbrăcați în straie populare ajută și ei cu pregătirile din Ajunul Crăciunului. După acest eveniment, pleacă la colindat.

Cele mai frumoase superstiții de Ajunul Crăciunului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

În Muntenia, Oltenia și Banat, gospodinele prepară un aluat special, care va avea rolul de a alunga deochiul animalelor din curte.

Ce semnifică Ajunul Crăciunului

Ziua de 24 decembrie simbolizează ultima zi din Postul Crăciunului și aduce aminte de patriarhii Vechiului Testament. Sărbătoarea este importantă, căci urează și precedă Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Tradiția este lăsată ca Nașterea Domnului să fie anunțată prin colinde și urări. În dimineața ajunului, copiii și tinerii feciori pleacă prin sat să vestească venirea Domnului și se întorc acasă cu bucurie în suflet, dar și cu daruri de la oameni: mere, nuci, covrigi și portocale.

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni în ziua de Crăciun 2022

Tot în ajun, familia se strânge la masă și mulțumește pentru bucuriile și roadele pe care le-au avut în casă pe toată perioada postului, cât și a anului.

 

sursă: crestinortodox.roSursa: www.wowbiz.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri