Deși consumul moderat de ceai este o alegere foarte sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, depășirea a 3-4 căni pe zi ar putea avea unele efecte secundare negative. Ceaiul este una dintre cele mai iubite băuturi din lume. Cele
mai populare soiuri sunt: verde, negru și oolong, toate aceste tipuri fiind făcute din
frunzele plantei Camellia sinensis.
Puține lucruri sunt la fel de liniștitoare ca o ceașcă fierbinte de ceai. Foto: Shutterstock
Puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare sau liniștitoare
ca o ceașcă fierbinte de ceai, dar meritele acestei băuturi nu se opresc
aici.
Ceaiul a fost folosit pentru proprietățile sale vindecătoare
în medicina tradițională de secole. Mai mult, compușii vegetali din ceai pot juca un rol în reducerea riscului de afecțiuni
cronice, cum ar fi cancerul, obezitatea, diabetul și bolile de inimă.
Deși consumul moderat de ceai este o alegere foarte sănătoasă
pentru majoritatea oamenilor, depășirea a 3-4 căni (710-950 ml) pe zi ar putea
avea unele efecte secundare negative.
Iată 9 posibile efecte secundare ale consumului de prea mult ceai
1. Absorbție redusă a fierului
Ceaiul este o sursă bogată de compuși numiți
taninuri. Taninurile se pot lega de fier în anumite alimente, făcându-l
indisponibil pentru absorbție în tractul digestiv.
Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente
deficiențe de nutrienți din lume, iar dacă aveți un nivel scăzut de fier,
consumul excesiv de ceai vă poate exacerba starea.
Cercetările sugerează că taninurile de ceai sunt mai
susceptibile de a împiedica absorbția fierului din surse vegetale decât din
alimentele de origine animală. Astfel, dacă urmați o dietă vegană sau
vegetariană strictă, poate doriți să acordați o atenție deosebită la cât de mult
ceai consumați.
2. Anxietate, stres și neliniște crescute
Frunzele de ceai conțin în mod natural cofeină. Consumul
excesiv de cofeina din ceai sau din orice altă sursă poate contribui la
sentimente de anxietate, stres și neliniște.
O ceașcă medie (240 ml) de ceai conține aproximativ 11–61 mg
de cofeină, în funcție de soiul și metoda de preparare.
Ceaiurile negre tind să conțină mai multă cofeină decât
soiurile verzi și albe. Cercetările sugerează că doza de cofeină sub 200 mg pe zi
este puțin probabil să provoace anxietate semnificativă la majoritatea
oamenilor. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai sensibili la efectele
cofeinei decât alții și ar putea avea nevoie să-și limiteze în continuare
aportul.
Dacă observi că obiceiul tău de a consuma ceai te face să
te simți nervos sau anxios, ar putea fi un semn că ai băut prea mult și poate
vrei să renunți pentru a reduce simptomele.
3. Somn slab
Deoarece ceaiul conține în mod natural cofeină, aportul
excesiv vă poate perturba ciclul de somn.
Melatonina este un hormon care semnalează creierului că este
timpul să dormi. Unele cercetări sugerează că, cofeina poate inhiba producția de
melatonină, ceea ce duce la o calitate slabă a somnului.
Somnul inadecvat este legat de o varietate de probleme
mentale, inclusiv oboseala, memoria afectată și durata redusă a atenției. În
plus, lipsa cronică de somn este asociată cu un risc crescut de obezitate și un
control slab al zahărului din sânge.
Unele studii au descoperit că și doar 200 mg de cofeină
consumate cu 6 sau mai multe ore înainte de culcare ar putea afecta negativ
calitatea somnului, în timp ce alte studii nu au observat niciun efect semnificativ.
4. Greață
Anumiți compuși din ceai pot provoca greață, mai ales atunci
când sunt consumați în cantități mari sau pe stomacul gol.
Taninurile din frunzele de ceai sunt responsabile pentru
gustul amar și uscat al ceaiului. Natura astringentă a taninurilor poate irita
și țesutul digestiv, ceea ce poate duce la simptome incomode, cum ar fi greață
sau dureri de stomac.
Persoanele mai sensibile pot experimenta aceste simptome după
ce au băut doar 1–2 căni (240–480 ml) de ceai, în timp ce alții pot bea mai
mult de 5 căni (1,2 litri) fără a observa niciun efect negativ.
5. Arsuri la stomac
Cofeina din ceai poate provoca arsuri la stomac sau poate
agrava simptomele de reflux acid preexistente.
Cofeina poate contribui la o creștere a
producției totale de acid stomacal. Desigur, consumul de ceai nu poate provoca neapărat arsuri la
stomac. Oamenii răspund foarte diferit la expunerea la aceleași alimente.
Acestea fiind spuse, dacă în mod obișnuit consumați cantități
mari de ceai și experimentați frecvent arsuri la stomac, ar putea fi util să
reduceți aportul și să vedeți dacă simptomele se îmbunătățesc.
6. Complicații ale sarcinii
Expunerea la niveluri ridicate de cofeină din băuturi precum
ceaiul în timpul sarcinii poate crește riscul de complicații, cum ar fi avortul
spontan și greutatea mică la naștere a sugarului
Datele despre pericolele cofeinei în timpul sarcinii sunt
amestecate și încă nu este clar cât de mult este sigur. Cu toate acestea,
majoritatea cercetărilor indică faptul că riscul de complicații rămâne relativ
scăzut dacă mențineți aportul zilnic de cofeină sub 200-300 mg.
7. Dureri de cap
Consumul intermitent de cofeină poate ajuta la ameliorarea
anumitor tipuri de dureri de cap. Cu toate acestea, atunci când este utilizat
în mod cronic, poate apărea efectul opus.
Unele cercetări sugerează că doar 100 mg de cofeină pe zi ar
putea contribui la reapariția zilnică a durerii de cap, dar cantitatea exactă
necesară pentru a declanșa o durere de cap poate varia în funcție de toleranța
unui individ.
Dacă aveți dureri de cap recurente și credeți că pot fi
legate de aportul de ceai, încercați să reduceți sau să eliminați această
băutură din dietă pentru o perioadă pentru a vedea dacă simptomele
dumneavoastră se îmbunătățesc.
8. Amețeli
Deși senzația de amețeală este un efect secundar
mai puțin frecvent, s-ar putea datora consumului de prea multă cofeină din
ceai.
Acest simptom este asociat cu doze mari de cofeină,
de obicei cele mai mari de 400–500 mg sau aproximativ 6–12 căni (1,4–2,8 litri)
de ceai. Cu toate acestea, ar putea apărea cu doze mai mici la persoanele care
sunt deosebit de sensibile.
9. Dependenta de cofeina
Cofeina este un stimulent care formează obiceiuri, iar
consumul regulat din ceai sau din orice altă sursă poate duce la dependență, conform Healthline.com.
Simptomele sevrajului de cofeină pot include dureri de cap,
iritabilitate, ritm cardiac crescut și oboseală.