1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Calendar Creștin Ortodox 30 septembrie 2022. Ce mare sărbătoare este vineri și ce cruce întâlnim în calendar

Publicat peIn articol:


Calendar Creștin Ortodox 30 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește în zi de mare sărbătoare pe Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei, dar și pe Sfintele Mucenițe Ripsimia și Gaiani. Vezi detalii și ce cruce întâlnim în calendar!

Calendar Creștin Ortodox 30 septembrie 2022. Sărbătoarea zilei

În ziua de vineri, 30 septembrie 2022, Biserica Ortodoxă Română alături de toți credincioșii îi cinstesc pe Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei, dar și pe Sfintele Mucenițe Ripsimia și Gaiani. Deși sărbătoarea de azi nu este marcată cu nicio cruce în calendar, este bine să rostim rugăciuni și să avem grijă la activitățile pe care le desfășurăm în gospodărie.

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul s-a născut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat, în Armenia. Descendent al unei familii nobile, Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost botezat și crescut în credinţa creştină, notează crestinortodox.ro. Tot aici se căsătorește și are doi fii: pe Vhartanes și Aristages.

Apostolul Armeniei Sfântul Grigorie Luminătorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi.

Aristages a fost succesorul tatălui său la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat şi la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare că Sfântul Grigorie ar fi făcut o călătorie la Roma împreună cu Tiridates.

Spre sfârşitul vieţii, Sfântul Grigorie Luminătorul se retrage pentru a duce o viaţă solitară într-o peşteră din Manyea, în provincia Ţăran. Deși moare în sălbăticie, nişte păstori îi găsesc trupul şi, neştiind cine era, i-au ridicat deasupra lui o movilă de pietre.

Sfântul Grigorie Luminatorul a fost primul episcop al Armeniei și încreștinătorul poporului armean. El a trecut la cele veșnice după 31 de ani de păstorire. O părticică din moaștele sale se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”- Vechi din București.

Calendar Creștin Ortodox 30 septembrie 2022. Ce mare sărbătoare este vineri și ce cruce întâlnim în calendar

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Pe ce dată pică Acoperământul Maicii Domnului 2022? Semnificația acestei sărbători din calendarul ortodox

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru ca Ţie, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un păstor priveghetor, ca un mucenic sfinţit, stând înaintea Preacinstitei Treimi purtător de cunună, prin sfinţitele tale rugăciuni, adormi chipurile cele întunecoase ale patimilor mele, cel ce te laud pe tine, Fericite Grigorie.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Ce pensie are, de fapt, Adriana Iliescu, cea mai vârstnică mamă din România- kfetele.ro

Citeste si: Laurențiu Reghecampf reacționează, după scandalul cu Anamaria Prodan. Cum explică situația creată..- bzi.ro

Luminătorul cel neapus, ierarhul cel mare, păstorul cel mult chinuit, care a petrecut întru nevoinţe, lauda Armeniei, astăzi la ospăţ ne-a chemat pe noi credincioşii, adunându-ne să-l fericim pe dânsul.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Umplându-te de apele cele vii ale Duhului, ai ieşit ca un râu din Edenul cel înţelegător, adăpând faţa Bisericii şi uscând noianul nebuniei idolilor, Fericite Grigorie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prin Crucea Celui Ce S-a Întrupat din tine, Preacurată, întărindu-se femeile, tare s-au luptat şi s-au adus Lui după tine, Fecioară, strălucind cu strălucirile fecioriei şi cu sângele muceniciei.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 29 septembrie 2022. Sfinții zilei. Ce rugăciune te ajută să alungi depresia

Cântarea a 3-a. Irmos: Biserica cea stearpă…

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu pălmuirile nevoinţelor tale ai sfărâmat fălcile leilor şi cu pâraiele sângiurilor ai înecat spurcăciunile demonilor şi din rădăcină ai surpat stâlpii cei idoleşti, vrednicule de laudă.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nici prelungirea chinurilor, nici muncile cele cumplite, nici închisoarea cea îndelungată în groapa cea prea întunecoasă, nu au răzvrătit cugetul tău cel tare, mucenice, vrednicule de laudă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ochilor tăi nu le-ai dat dormitare, mucenice, până ce ai arătat fii zilei pe cei biruiţi de dormitarea răutăţii păgâneşti, care cântau: Sfânt eşti, Doamne.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Muceniţa Ripsimia cunoscându-te pe tine Singura Curată Maică Fecioară, s-a biruit de dragostea frumuseţilor tale. Şi strălucind în chinuri, s-a adus lui Hristos pe urma ta.

Irmosul:

Biserica cea stearpă a născut din păgâni şi adunarea cea cu mulţi fii a slăbit. Minunatului Dumnezeului nostru să-I cântăm: Sfânt eşti Doamne.

 

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Cel Ce şade în mărire pe scaunul dumnezeirii, pe nor uşor a venit Iisus Cel mai presus de dumnezeire, prin palmă curată şi a mântuit pe cei ce cântă: Slavă Hristoase, puterii Tale.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Domnul Cel Preaînalt întru mărire, te-a suit pe tine, mărite, la înălţimea cea mărită a muceniciei, ale Cărui patimi cu bucurie le-ai închipuit, sfinţite mucenice, cântând: Slavă Puterii Tale, Doamne.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe vrăjmaşul cel ce ca un fără de Dumnezeu strica tot pământul armenilor, cu putere dumnezeiască l-ai surpat şi strălucind ca un luminător, ai luminat pe cei ce zăceau în întunericul deşertăciunii, Preaînţelepte Ierarhe Grigorie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu dumnezeieştile tale învăţături, Sfinte Grigorie, cu mult ai înmulţit şi ai adus Ziditorului tău talantul, prin cei ce s-au mântuit şi ai primit de la Dânsul moştenirea cea veşnică: Împărăţia Cerului şi luminarea.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca pe o înfrumuseţată, ca pe o aleasă, ca pe o frumoasă te-au iubit pe tine tinerele fecioare, cele ce s-au nevoit împreună cu Sfânta Ripsimia. Şi veselindu-se, s-au adus Fiului tău, pe urma ta, Maică Fecioară Marie.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.roSursa: www.wowbiz.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri