17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Calendar ortodox 2022, 25 august. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Publicat pe


Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu este prăznuită la data de 25 august în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 25 august. 

Sfântul Apostol Bartolomeu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 25 august. Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu sau Vartolomeu este pomenit de multe ori împreună cu Sfântul Apostol Filip. A avut sarcina de a propovădui Cuvântul Domnului în India, Armenia, Frigia, Licaonia, Mesopotamia și Persia. Și-a primit coroana muceniciei în Armenia în cetatea Albanopolis, unde a fost răstignit, se pare, cu capul în jos. Creștinii au recuperat trupul și l-au înmormântat cu cinste într-o raclă de plumb.

La mormântul lui se vindecau în chip miunat mulți bolnavi și vestea minunilor petrecute s-a răspândit repede făcând ca numărul pelerinilor creștini să crească. Acest lucru îi deranja pe păgâni și ca să scape de povară au aruncat sicriul în mare. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu sfintele moaște au ajuns în insula Liparia unde era așteptat de episcopul Agaton cu sobor de preoți și cu mult popor.

Episcopului Agaton i se arătase în vis sosirea moaștelor și toți vedeau cu ochii lor racla de plumb greu plutind pe apă ca o luntre ușoară. Apoi au tras racla cu doi boi până la locul unde era voia Apostolului și acolo a ridicat arhiereul o biserică în cinstea sfântului și a așezat în ea sfintele moaște ca pe un odor de preț. Din acea vreme se prăznuiește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu.

Moaștele Sfântului au rămas acolo până  în anul 839, în vremea împăratului Teofin iconoclastul când, de frica necredincioșilor musulmani care amenințau să ocupe insula au fost luate și duse mai întâi la Benevento și mai apoi la Roma.

Tropar la Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

 Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli, rugați pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condac la Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

 Glasul al 3-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-te-ai ca un soare mare Bisericii, cu strălucirile învățăturilor și cu înfricoșătoare minuni, luminând pe cei ce te cântă pe tine, Sfinte Bartolomeu, Apostolul Domnului.

La 25 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Apostol Tit; 
  • Sfinții Mina, Epifanie, Ghenadie; 
  • Sfântul Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului; 
  • Cuviosul Ioan Carpatiul.Sursa: click.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri