14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Calendar ortodox 2023, 21 mai. Sfinții zilei. Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena

Publicat pe


Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena sunt prăznuiți la data de 21 mai în calendarul ortodox. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt  între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 21 mai.

Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2023, 21 mai. Sfinții zilei. Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena

Sfântul Constantin cel Mare a fost fiul împăratului roman Constantius Chlorus și s-a născut în cetatea Nasissus, astăzi orașul sârb Nis. El primește spre a domni vestul imperiului, adică provinciile Galia, Britania, Germania și Hispania, întrucât imperiul era condus la acea vreme de trei împărați. El a emis în anul 313 Edictul de la Mediolan (Milano) prin care creștinismul devenea religie oficială a imperiului roman. Tot Sfântului Constantin cel Mare îi datorăm întrunirea primului Sinod Ecumenic de la Niicea, în anul 325 pentru a lămuri erezia lui Arie. 

În anul 312 câștigă în chip minunat  o campanie împotriva rivalului Maxențiu când după ce i s-a arătat Mântuitorul în vis și i-a cerut să pună pe steag monograma creștină ca semn protector, deși avea o armată de numai 20.000 de oameni obosiți de marș a învins pe Maxențiu care avea o armată de 150.000 de oameni. În anul 317 a bătut monedă cu monograma creștină, iar în anul 321 instituie duminica îi de odihnă în tot imperiul. În anul 323 îl înfrânge și pe co-împăratul Liciniu, care-i era și cumnat fiind soțul surorii sale, pentru că acesta începuse o nouă o nouă prigoană împotriva creștinilor și astfel a luat puterea în întregul imperiu.

În anul 326 Sfânta Împărăteasă Elena descoperă la Ierusalim sfânta cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul. În anul 330 mută capitala la Constantinopol –  Orașul lui Constantin –  unde construise un oraș măreț pe locul unei colonii grecești numite Bizanț. Constantin a murit în duminica Rusaliilor, la 22 mai 337 iar biserica l-a trecut în rândul sfinților atribuindu-i înțelepciunea lui Solomon și blândețea lui David.

Catedrala patriarhală din București are hramul Constantin și Elena, ctitorie a domnitorului Constantin Șerban Basarab (1654-1658).

Troparul Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena

 Glasul al 8-lea

Chipul…Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri