In articol:
Calendar Ortodox Luni, 22 mai 2023. Sfinții Mucenici Vasilisc şi Marcel, Sfinții Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic și Sfânta Muceniță Sofia, doctoriţa sunt prăznuiți astăzi.
Calendar Ortodox Luni, 22 mai 2023
În fiecare an, la data de 22 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Vasilisc şi Marcel, Sfinții Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic și Sfânta Muceniță Sofia, doctoriţa.
Sfântul Vasilisc a trăit în timpul domniei lui Maximian (286-305) în satul Humialon, din ţinutul Amasiei. Se spune că era nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron.
Cu mult curaj și iubire de Dumnezeu, Sfântul Vasilisc a recunoscut credința sa în Iisus Hristos, împreună cu Sfinţii Cleonic şi Eutropie, care erau ostaşi ca şi Sfântul Teodor.
Sfântul Vasilisc a fost închis în temniţă, unde i s-a arătat Iisus Hristos, care i-a poruncit să meargă şi să propovăduiască Evanghelia Sa în satul Comane. După ce a fost eliberat, Sfântul a plecat să îndeplinească ceea ce i-a spus Mântuitorul.
A fost prins de păgâni, care l-au forțat să poarte încălţăminte de fier, plină de cuie ascuţite și să se închine idolilor. Sfântul Vasilic a refuzat și a fost omorât prin decapitare, primind astfel cununa muceniciei.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena 2023. Vezi aici rugăciunea care se citește pe 21 mai
Calendar Ortodox Luni, 22 mai 2023. Doi mari sfinți sunt prăznuiți astăzi
[Sursa foto: Shutterstock]
Când pică Rusaliile în 2023
Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh se sărbătorește întotdeauna la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Așadar, pentru că nu este o sărbătoare cu dată fixă, anul acesta va pica pe 5 iunie.
Rusaliile se numără printre cele mai importante sărbători pentru creștini și este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Din anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere de la stat. Așadar, angajații români se bucură de o minivacanță de Rusalii.
În această zi sfântă, creștinii merg la biserică pentru a participa la slujbă, aprind lumânări și se roagă. De asemenea, se obișnuiește ca de Rusalii, oamenii să împartă pachete cu alimente la finalul Sfintei Liturghii, pentru sufletele celor adormiți.
De Rusalii nu se spală sub nici o formă. Se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va avea de-a face cu ielele, strigoii și cu duhurile rele.
La sate, credincioșii merg la biserică, cu crenguțe de tei și…