14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Ce este Autostrada Antichității. Cel mai frumos și periculos drum din România, construit de daci, finalizat de austrieci

Publicat pe


Unii spun că este cel mai frumos drum din România, deși concurență maximă îi fac Transfăgărășan și Transalpina. Alții spun că este, în acelai timp, și cel mai periculos drum din țara noastră. Îl știm din totdeauna sub denumirea de Valea Oltului, dar puțini știu că i se spunea Autostrada Antichității. Drumul, care îți oferă un peisaj de o frumusețe rară, este azi asociat în special cu uriașele coloane de mașini din cauza lucrărilor nesfârșite. Puțini știu însă că are o vechime de 1500 de ani, că a fost construit de daci și finalizat de austrieci. De zeci de ani, România se chinuie să îl transforme într-o autostradă.

„Autostrada Antichității” sau „Marele Drum Roman”

Astăzi, Valea Oltului este una dintre cele mai circulate șosele din România. Porțiunea de drum de pe Valea Oltului face parte din Drumul European E81 care leagă Ucraina de România. Puțini sunt cei care știu că drumul care traversează Carpații are o istorie îndelungată și nu a fost construit de români.

I s-a spus „Autostrada Antichității” sau Marele Drum Roman ori Calea lui Traian din Dacia, fiindcă pe aici s-a circulat neîntrerupt timp de mai bine de 1500 de ani, scrie Historia.

Cu o istorie îndelungată, acesta era unul dintre cele mai importante drumuri romane din Dacia, având atât scop militar, cât și pentru comerț.

Sursa foto: Historia

Sursa foto: Historia

După cucerirea Daciei, aici, romanii au pus bazele cetății romane de la Arutela. Zona s-a dezvoltat puternic economic în acea perioadă și s-a simțit nevoia unui drum de acces, deși mare parte din transport se făcea pe Olt.

În zona de câmpie au fost mai ușor de reperat urmele acest drum, dar în partea muntoasă mai mult s-a presupus pe unde ar fi trebuit să treacă traseul, în funcție de vestigiile romane descoperite aici, dar și de scrierile timpurilor.

Șoseaua Valea Oltului, construită de austrieci

Povestea drumului pe care-l știm astăzi începe însă câteva sute de ani mai târziu. În anul 1718, prin pacea de la Passarowitz, Imperiul Habsburgic preia în stăpânire Oltenia.

Astfel, austriecii au simțit nevoia unei rute între Ardeal și Oltenia și au deschis pe Valea Oltului „un drum de 11 ore pentru trăsuri, stâncile fiind sfărâmate, rostogolite şi nivelate”. Este pentru prima dată când Valea Oltului devine drum…Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri