28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Ce este, de fapt, semnul de întrebare misterios văzut recent în spațiul cosmic: „Primul lucru pe care…”

Publicat pe


Un obiect cosmic, în formă de semn de întrebare strălucitor, a fost surprins, de curând, în imaginile capturate de telescopul spațial James Webb, iar oamenii de știință cred că știu ce ar putea fi.

Semnul de întrebare cosmic care a provocat uimire printre oamenii de știință / foto: NASA ESA

Imaginea din 26 iulie, orginală în infraroșu, arata o pereche de stele tinere numite Herbig-Haro 46/47. Descoperite la 1.470 de ani lumină depărtare în constelația Vela din galaxia Calea Lactee. Aceste stele sunt încă în curs de curs de formare și orbitează strâns unele în jurul celorlalte.

Stelele despre care vorbim au fost observate și mai apoi studiate de telescoape spațiale și terestre încă din anii 1950, dar telescopul Webb a permis cea mai mare rezoluție și cea mai detaliată imagine de până acum.

Acest telescop are capacitatea de a observa universul folosindu-se de lungimi de undă de lumină mai mari decât alte telescoape spațiale, potrivit cnn.com, citat de adevarul.

Acum, telefonul Webb, ne dezvăluie acum noi informații despre originile universului nostru, dar apariția acestui obiect misterios pe fundalul acestei imagini a adus mai multe întrebări decât răspunsuri.

Semnul de întrebare cosmic nu a fost observat sau studiat îndeaproape, așa că oamenii de știință nu sunt exact siguri de originile obiectului.

Ce formă are și unde s-ar afla

„Primul lucru pe care îl puteți exclude este că este o stea din Calea Lactee”, a spus Matt Caplan, profesor asistent de fizică la Universitatea de Stat din Illinois. „Stelele au întotdeauna aceste vârfuri foarte mari și asta pentru că stelele sunt sub formă de puncte. Se numește difracție de la marginile oglinzilor și a suporturilor care susțin tipul de cameră din mijloc.”

„Telescopul Webb permite, de obicei, să vezi șase sau opt „fire” stelare dacă vă uitați cu atenție”, a adăugat Caplan. „Îți spune imediat că nu este o stea”, a spus el despre fenomenul în formă de semn de întrebare.

Oamenii de știință sunt de părere că imaginea ar putea reprezenta o fuziune a două galaxii care, probabil, la miliarde de ani lumină distanță, sunt mult mai îndepărtate decât Herbig-Haro 46/47, a spus Christopher Britt, om de știință, potrivit biroului de informare publică de la Space Telescope Science, institutul, care gestionează operațiunile…Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri