In articol:
Ce este foie gras, cum se prepară. Vezi care este rețeta de succes a lui Chef Florin Dumitrescu. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie.
Ce este Foie Gras
Foie gras este o specialitate culinară, din ficat de rață sau de gâscă. Acest fel de mâncare este foarte cunoscut în bucătăria franceză și este considerat un preparat de lux, care se poate servi la evenimente speciale.
De-a lungul timpului, s-a ajuns la concluzia că acest fel de mâncare se poate consuma semipreparat sau gătit, singur sau alături de alte alimente, precum carnea.
Conform legislației franceze, „foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Foie gras se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj (îndopare)”.
Citește și: Adaugă gust începutului de toamnă cu rețeta de dovleac copt, ca la mama acasă
Citeste si: 10 alimente care scad acidul uric. Cum revii la valorile normale fara pastile
Ce este foie gras, cum se prepară. Vezi care este rețeta de succes
[Sursa foto: Shutterstock]
Rețeta de Foie Gras a lui Florin Dumitrescu
INGREDIENTE:
- 1,6 kg ficat de gâscă;
- o lingură sare de mare;
- 1/2 linguriță piper negru măcinat;
- 1/4 linguriță nucșoară (proaspăt răzuită);
- o lingură cognac;
- merișoare;
- vin roșu;
- lapte;
- dulceață de ceapă,
- pâine prăjită.
MOD DE PREGĂTIRE:
- Se dizolvă sarea de mare în lapte, apoi se adaugă ficatul, se acoperă cu lapte și se lasă 1-2 ore la frigider.
- După două ore, se scoate foie gras din lapte și se lasă 15 minute la temperatura camerei.
- Se curăță ficatul bine de pieliță, apoi se taie bucăți de aproximativ un centimetru și jumătate grosime, se presară cu condimente, sare, congnac și vin.
- Se pune la cuptor, la 100 grade Celsius, timp de 40 de minute. Apoi se pasează cu furculița și se dă la rece.
- Se montează pe suport de pâine prăjită, cu dulceață de ceapă sau merișoare.
Rețetă mousse de Foie Gras a lui Florin Dumitrescu
INGREDIENTE:
- Smântână 250 ml,
- Frișcă lichidă 250 ml,
- sare,
- piure trufe,
- gelatină,
- 1 kg foie gras,
MOD DE PREPARARE:
- Se amestestecă smântână și frișcă lichidă, apoi se pun pe foc.
- Se adaugă o lingură de piure de trufe și sare.
- În momentul în care amestecul începe să fiarbă, se adaugă gelatina înmuiată, apoi se amestecă foarte bine.
- Se curăță ficatul bine de pieliță, apoi se taie bucăți de aproximativ un centimetru și jumătate grosime.
- Se fierbe câteva minute, apoi îl iei de pe foc.
- Compoziția se pune în robotul de bucătărie și se lasă la bătut foarte mult, pentru a se tăia complet ficatul.
- Se toarnă în forme și se lasă la răcit.
Sursa: a1.ro