4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Ce salariu net trebuie să câștige un român pentru a cumpăra un apartament cu două camere în rate. Venitul lunar necesar pentru o locuință de 70.000 de euro

Publicat pe


Achiziționarea unui apartament sau a unei case cu banii în mână este aproape imposibilă în cazul tinerilor. Puțini sunt cei care nu se văd nevoiți să apeleze la un credit pentru a avea propria locuință.

Sute de mii de români plătesc rata, în mod constant, pentru un credit ipotecar Foto: Shutterstock

Câți români plătesc pentru un credit

În România, există tradiţia conform căreia fiecare cetăţean trebuie să fie proprietar pe măcar un apartament. Din acest motiv românii figurează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de proprietari de case, cu un procent uriaş, scrie Observatornews.ro.

Totuşi, cei mai mulţi dintre români nu reuşesc să cumpere o proprietate cu banii jos, astfel că sunt puşi în situaţia de a face un credit ipotecar, dacă nu cumva există şi vreo altă soluţie miraculoasă, cum ar fi de exemplu o moştenire.

Conform datelor făcute publice de autorităţi, în jur de 2,2-2,3 milioane de români au, în mod constant, de achitat rate pentru un credit. Cam două treimi dintre aceştia mizează pe un credit de consum, iar o treime pe un credit ipotecar.

Numărul românilor cu credite s-a triplat 

Asta înseamnă că undeva între 550.000-600.000 de români au de achitat rate, în mod constant, în baza unui credit menit să le asigure, într-un final, dreptul de a deţine o l ocuinţă. Numărul românilor cu credite s-a triplat în ultimii 15 ani, iar asta înseamnă, printre altele, şi că îndatorarea românilor a crescut în mod uriaşe, datoriile românilor fiind practic de două ori mai mari decât acum 15 ani.

Ce salariu net trebuie să ai ca să poți să îți faci rată

Cei care doresc să-şi facă un credit ipotecar, au de făcut numeroase calcule, pentru că acestea depind de diferiţi indicatori. Trebuie luat în calcul cât de mare ar putea fi rata, cât de mare ar putea fi avansul, dar şi dimensiunile locuinţei dorite şi numărul de camere avute la dispoziţie.

Astfel, cu cât apartamentul visat este mai mic şi, să zicem, costă până în 70.000 de euro, cu atât avansul solicitat este mai mic, undeva la 5-15%. Chiar şi aşa, salariul avut la dispoziţie ar trebui să fie undeva la minim 5.000 de lei în mână, în condiţiile în care aproximativ jumătate din sumă s-ar duce pe rată.

Pe de altă parte, dacă visaţi la un apartament mai scump, de circa 140.000 de euro, automat şi…Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri