19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

Competiția BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival a început

Publicat pe


Competiția de film Buzău International Film Festival revine cu cea de-a opta ediție, în cadrul Buzău International Arts Festival, între 4 și 9 septembrie. 
Publicul va avea ocazia să urmărească 45 de filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 15 țări, majoritatea fiind prezentate în premieră în România și disponibile exclusiv în cadrul festivalului. 

Filmele vor fi proiectate zilnic, între 4 și 9 septembrie, la Sala Teatrului George Ciprian și în Parcul Crâng din Buzău.
Deschiderea oficială a competiției BUZZ IFF 2023 are loc pe 4 septembrie, la ora 19:00, la Sala Teatrului George Ciprian, cu proiecția filmului “Tigru/ Tiger” (r. Andrei Tănase, România, 2023), cu: Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea, Bianca Babașa. Vera, în vârstă de 31 de ani, medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvania, este măcinată de probleme personale și are o cădere nervoasă. Un tigru de la Zoo evadează, iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui. Filmul este inspirat de fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.
După proiecție, publicul va putea participa la o sesiune de Q&A cu regizorul Andrei Tănase.
După gala de premiere din 9 septembrie, de la ora 19:30, BUZZ IFF va aduce pe ecran filmul documentar “Arsenie: Viața de Apoi” (r. Alexandru Solomon, România, 2023), un road movie ce ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat. După proiecție, publicul este invitat la o sesiune de Q&A cu regizorul Alexandru Solomon.
BUZZ IFF este un festival dedicat cinematografiei europene de calitate, care își propune să aducă la Buzău filme care nu sunt distribuite în mod obișnuit în România, oferind publicului ocazia să descopere noi perspective și tendințe ale artei cinematografice.
Competiția oferă premii pentru cel mai bun film de lungmetraj de ficțiune, cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, cel mai bun film documentar și cel mai bun film studențesc. În premieră, din 2023, va exista și o secțiune dedicată filmelor pentru copii.
Cele două jurii ce vor decide câștigătorii sunt alcătuite din: Georgia Tsangaraki (actriță și regizoare, Grecia), Adrian Păduraru (actor, România) și Bogdan Farcaș (actor, România) ce vor analiza filmele din secțiunile de lungmetraj și scurtmetraj ficțiune și Ligia Ciornei (regizoare, scenaristă, România), Haris Germanidis (regizor, fotograf, Grecia) și Mihnea Mihăilescu (scenograf, profesor universitar, România) pentru secțiunile de documentar și film studențesc.
Competiția BUZZ IFF se înscrie în programul Buzău International Arts Festival, un festival…Sursa: www.kudika.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri