22.8 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Cum să ai căldură gratis? Soluția inedită găsită de un român: „Probabil veți spune că e rușinos”

Publicat pe


În vremuri de criză, un român a găsit soluția pentru a avea căldură gratis. După scumpirile din ultima perioadă, multe persoane reușesc tot mai greu să se descurce în această iarnă, dar un internaut crede că a dat lovitura.

Cum să ai căldură gratis? Soluția inedită găsită de un român

Din păcate, iarna blândă și-a arătat, în cele din urmă, colții. Românii trebuie să găsească soluții pentru a rezista frigului, iar o persoană inventivă susține că a găsit cea mai bună soluție pentru a se încălzi, fără să trăiască cu grija facturilor uriașe.

Acesta se încălzește folosind ca și combustibil coceni de porumb pe care îi ia de pe câmp. Bărbatul și-a prezentat ideea pe grupul de Facebook Mutat la țară -Viața fără ceas, unde s-a aprins apoi o întreagă dezbatere.

„Dragi prieteni mutați la țară! Am mai scris cândva că predau cursuri despre lene. Totuși, în lenea mea și cu kilogramele în plus, împreună cu nevasta, am adunat de pe câmp în câteva ore cinci butoaie de coceni. Anul acesta intenționez să dedic o săptămână pentru adunat coceni.

Sunt câmpurile pline, deoarece de câțiva ani marea majoritate a tarlalelor cu porumb se recoltează cu combinele, sub formă de boabe, cocenii rămânând pe câmp „dâră”, foarte ușor de adunat. Ard repede, dar dau o căldură mare. Probabil veți spune că e rușinos să stau pe câmp să adun coceni, dar dacă economisesc o căruță de lemne, parcă se merită”, a scris el.

Postarea sa a devenit virală pe grupul de pe Facebook. Așa a strâns peste 2.600 de aprecieri și 620 de comentarii. Ca de obicei, părerile au fost împărțite. Unele persoane au salutat gestul bărbatului, în timp ce alții au considerat că este o infracțiune.

„Am citit toate comentariile și am rămas uimită”

„Și eu am făcut asta. Am invitat și o vecină, mi-a spus că-i este rușine și nu vine cu mine. Nu m-am supărat, au rămas mai mulți pentru mine”, a scris altcineva.

Am citit toate comentariile și am rămas uimită să văd că în afară de câteva excepții toată lumea găsește normal să culegi coceni (sau poate fi orice) de pe un câmp care nu îți aparține fără să ceri acordul proprietarului”, a transmis o persoană.

Recunosc, am parcurs comentariile diverse și mi-am amintit de poveștile spuse de bunici. Pe vremea lor era firesc ca oricine să fie binevenit a culege în urma secerătorilor. Lăsau cucuruzi, spice, chiorchini și alte poame pentru oameni, păsări și alte făpturi. Se duceau și culegeau, fiecare după nevoie. Acum ni se pare că trebuie să lansăm o petiție ca să ni se îngăduie să culegem niște coceni de pe terenurile agricole. Am așa un sentiment că ne împuținăm la suflet, pe măsură ce deținem mai mult”, a precizat un internaut de pe forum.

„Proprietarul acelui câmp zice bogdaproste că i se curăță terenul, căci dacă ar fi avut nevoie de ei nu ar fi rămas acolo și felicitări acestor oameni pentru că știu cum să-și economisească banii!”, a transmis o altă persoană

Este o cutumă. După ce se recoltează porumbul proprietarul nu se supără dacă vin unii dintre consătenii săi să-și adune coceni. Pentru că invers vorbind, nici proprietarul nu îi cheamă. Ei vin benevol. Proprietarul sau arendașul terenului nu au nevoie de coceni”, l-a completat altcineva, conform Adevărul.

Reacția unui internaut

O altă persoană și-a amintit că așa se încălzea în copilărie, folosind coceni și trunchiuri de porumb.

Așa am crescut, în sobe se băgau ogrinji (tulpina ce rămânea după ce animalele luau frunzele uscate), în soba cu plită se băgau cocenii scurți (după ce se goleau de boabe). Dădeau o căldură dumnezeiască! Cu jarul cocenilor scurți se făcea cea mai bună friptură. Erau sobe în care se bagă coceni prin exteriorul camerei. Acea cămăruță se numea, „la foc”’ și deservea două camere. Vara acea cămăruță era cel mai bun beci.

Interiorul sobelor foarte răcoros adăpostea până iarnă gemurile și bulioanele mamei. Bunica îmi dădea carne la garniță în august. Și nu avea frigider. Și mulți spunem că erau oameni simpli! Erau geniali ! Nu pierduseră legătură cu universul. În gospodărie aveau tot necesarul. De atunci am început noi oamenii să complicăm tot, avem confort dar oare de ce tânjim după acele vremuri? Să fie instinctul nostru cel adormit?…”, a transmis bărbatul.

Ai
un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa [email protected]Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri