14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

De ce este bine să ții post intermitent? Tot mai mulți români apelează la această metodă

Publicat pe


Multe diete se concentrează pe ce să mănânci, dar postul intermitent se referă la momentul în care mănânci. Cu postul intermitent, mănânci doar într-o anumită perioadă. Cercetările arată că postul pentru un anumit număr de ore în fiecare zi sau consumul unei singure mese în câteva zile pe săptămână poate avea beneficii pentru sănătate.

Postul intermitent te păstrează mai sănătos. Foto: Click.

Ce este postul intermitent?

Omul de știință Johns Hopkins a studiat postul intermitent timp de 25 de ani. El spune că, corpurile noastre au evoluat pentru a putea rămâne fără mâncare multe ore, sau chiar câteva zile ori mai mult. În vremurile preistorice, înainte ca oamenii să învețe să cultive, ei erau vânători și culegători care au evoluat pentru a supraviețui pentru perioade lungi fără a mânca. A fost nevoie de mult timp și energie pentru a vâna și a aduna nuci și fructe de pădure.

Experții notează că, în urmă cu 50 de ani era mai ușor să menții o greutate sănătoasă în Statele Unite. Nu existau computere, iar emisiunile TV se opreau la ora 23:00. Oamenii nu mai mâncau după această oră pentru că se culcau. În plus, porțiile erau mult mai mici. Oamenii petreceau mai mult timp afară și, în general, făceau mai multă mișcare.

Cu internetul, televizorul și alte forme de divertisment disponibile 24/7, mulți adulți și copii rămân treji ore mai mult timp pentru a se uita la TV, a sta pe rețelele sociale, a juca jocuri și a discuta online. Asta poate însemna să stai și să mănânci toată ziua, dar și cea mai mare parte a nopții.

Caloriile suplimentare și mai puțină activitate pot însemna un risc mai mare de obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni. Studiile științifice arată că postul intermitent poate ajuta la inversarea acestor tendințe.

Cum funcționează postul intermitent?

Există mai multe moduri diferite de a ține postul intermitent, dar toate se bazează pe alegerea unor perioade regulate de timp pentru a mânca și a posti. De exemplu, ați putea încerca să mâncați numai pe o perioadă de opt ore în fiecare zi și să nu mai consumațoi niciun aliment pentru restul timpului rămas din zi. Sau ai putea alege să mănânci doar o masă pe zi, două zile pe săptămână. Există multe programe diferite de post intermitent.

Mark Mattson, cercetător, spune că după mai multe ore fără mâncare, organismul își epuizează rezervele de zahăr și începe să…



Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri