0.6 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Doliu în lumea teatrului! A murit Sanda Toma

Publicat peIn articol:


Este doliu în lumea teatrului românesc! O cunoscută actriță de la noi din țară s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, Sanda Toma pe numele său. Anunțul trist a fost făcut sâmbătă, 26 noiembrie, chiar de către reprezentanții Teatrului de Comedie din București.

În postarea realizată de reprezentanții instituției, Sanda Toma este descrisă ca fiind unul dintre cei mai importanți membri ai Teatrului de Comedie din Capitală.

Citește și: Actorul din Game of Thrones a murit la vârsta de 75 de ani. De ce boală gravă suferea Wilko Johnson?

„Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanți ai familiei Teatrului de Comedie.
(…) Cu fiecare om care ne părăsește se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru și a spectatorilor este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire.”
, au transmis reprezentanții instituției pe pagina de Facebook.

Sanda Toma făcea parte din echipa Teatrului de Comedie din anul 1961

Sanda Toma se putea mândri cu o carieră impresionantă în domeniul actoricesc, iar de-a lungul anilor în care a profesat a fost admirată, îndrăgită și apreciată atât de colegii de breaslă, cât și de persoanele care o iubeau

pentru profesionalismul de care a dat dovadă mereu, dar și pentru talentul său.

Citeste si: „Iată definiția perfectă pentru neam prost”. Mihai Morar, reacție dură la adresa lui Culiță Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Coșmarul prin care trece Corina Dănilă! A fost dată afară din casă din cauza datoriilor…Ce a ajuns să facă pentru a se întreţine- bzi.ro

Citește și: Tragedie la UTA Arad: Marius Misarăș a murit la doar 48 de ani. Sportivul s-a confruntat cu grave probleme de sănătate

De asemenea, reprezentanții Teatrului de Comedie au ținut să facă și o scurtă prezentare a carierei regretatei actrițe, în aceeași postare de pe pagina de Facebook.

„Născută la 27 octombrie 1934, la București, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

Debutează în 1956 la Teatrul Național din Craiova, instituție în care va juca până în 1958, urmând să revină în București, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960.

În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intră în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994 va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană. După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Sanda Toma face parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori și Livada de vișini de A.P. Cehov – în regia lui Lucian Giurchescu, sau în Harold și Maude de Collin Higgins, regia Sanda Manu. Revine, în 2011, pentru rolul Celine din Învață-mă, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu.

La Teatrul Național din București a jucat în spectacole create de Sică Alexandrescu (Hangița de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Mușatescu), Ion Finteșteanu (Tartuffe de Molière), Ion Cojar (Așteptând la arlechin de Noel Coward) și Alexandru Tocilescu (Comedie roșie de Constantin Turturică).

În spectacolele regizorului David Esrig, Sanda Toma a primit confirmarea timpurie dar și decisivă în teatru, prin elogiile aduse de însuși dramaturgul E. Ionesco cu prilejul reprezentației cu „Rinocerii” de la Teatrul Națiunilor din Paris. Nu au lipsit, desigur, elogiile celor mai importante reviste de specialitate dein România și de peste hotare, iar definitoriu pentru arta actoricească a Sandei Toma rămâne titlul unui articol referitor la „Troilus și Cresida”, din revista pariziană „Arts”: O lecție de teatru venită din România” (Gilles Sandier, Arts, 24 mai, 1965)”, au mai scris pe Facebook, reprezentanții instituției.

Sanda Toma

[Sursa foto: Facebook ]Sursa: www.wowbiz.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri