4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Domnitorul român cu trecut rușinos. Și-a aruncat soția într-un azil pentru a se căsători cu amanta

Publicat pe


Gheorghe Bibescu, unul dintre domnitorii Țării Românești (1843-1848), are un trecut mai puțin știut. El a avut două soții, pe Zoe Mavrocordat-Basarab și pe Maria Bibescu. Un gest complet „neromantic” îl scoate în evidență.

Gheorghe Bibescu a avut o viață controversată / foto: wikipedia

Prima dintre soțiile lui Gheorghe Bibescu, Zoe sau Joițica, era o femeie frumoasă, cu educație aleasă și era foarte bogată. În plus, avea un nume celebru la acea vreme. A fost nepoata lui Grigore Brâncoveanu.

Zoe a devenit soția domnitorului Gheoghe Bibescu în 1826. Dar, din păcate, ea avea să se îmbolnăvească de o boală psihică, iar medicii nu au putut să o ajute în niciun fel.

A ținut-o închisă până când nu a mai avut nevoie de ea

Pentru că nu voia să își pună tronul în pericol, Gheoghe Bibescu a ținut-o pe Zoe sub supraveghere strictă la Palatul Bibescu.

Alegerile au avut loc pe 20 decembrie 1842, la Mitropolie, avea să-i dea câștig de cauză lui Bibescu în detrimentul celorlalți 35 de candidați, între care și fratele lui, Barbu (devenit între timp Știrbei). Astfel, Gheorghe Bibescu devenea domnitor al Țării Românești.

După ce a ajuns domnitor, Bibescu s-a gândit ca a venit timpul să facă o schimbare majoră în viața lui amoroasă. Asta însemna că trebuia să scape de Zoe pentru a o avea lângă el pe femeia visurilor lui.

La scurt timp după ce a urcat pe tron, în martie 1843, Bibescu a trimis-o pe Joițica la tratament la Viena, făcându-i, astfel, loc la palatul domnesc Mariei Ghica (născută Văcărescu).

La vremea aceea, Maria și Vodă Bebescu au avut o relație extrem de controversată pentru că erai amândoi căsătoriți, lucru strict interzis. De aceea, au hotărât să divorţeze în momentul în care relaţia lor era deja de notorietate.

Amanta a ajuns Doamna Țării Românești

Având în vedere că Zoe era bolnavă, lui Bibescu nu i-a fost greu să scape de Zoe. Dar, totuși, Mitropolitul Neofit s-a opus pentru că, potrivit canoanelor bisericești, boala nu constituie motiv de divorț.

Mai departe, situația avea să se complice și mai tare atunci când au intervenit consulii Franței și al Rusiei, Billecocq și Dașkoff. Primul susținea cauza Mitropolitului, al doilea o susținea pe cea a lui Vodă.Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri