-3.2 C
București
miercuri, 8 februarie 2023

În relația cu bărbații te bazezi foarte mult pe sfatul prietenelor tale? De ce poate fi extrem de dăunător

Publicat pe


Vă cunoașteți de foarte mulți ani, iar relația voastră este extrem de solidă. Fie că sunt momente de fericire, de tristețe, de îndoială, vă sprijiniți reciproc și știți cât se poate de clar că fiecare dintre voi va primi o îmbrățișare, o vorbă bună, sprijin concret. Ca atare nici nu e de mirare că sfatul prietenelor este extrem de prețios, indiferent de subiect, inclusiv în ceea ce privește relația de cuplu. Dar asta vine la pachet și cu anumite dezavantaje la care poate nu te-ai gândit niciodată.

Filtrul personal

Fiecare sfat pe care îl primești de la prietenele tale este trecut prin percepția proprie, prin istoricul personal din copilărie, prin experiențele de viață avute. Este poluat de ce consideră ele că este bine sau rău, de rănile emoționale proprii. Ce este ok pentru ele poate nu este ok pentru tine.

Lipsa de obiectivitate

În psihoterapie specialiștii nu au voie să preia drept clienți persoane cu care au o relație apropiată sau de rudenie tocmai pentru că nu mai există obiectivitate. Același lucru este valabil și aici. Iubirea față de tine, grija pe care o au prietenele pentru tine le poate împiedica să vadă diferite nuanțe, să devină chiar foarte virulente în a te apăra.

Dependența

Pe un fond psihic ce implică dependența poți ajunge să nu mai iei singură decizii, să nu mai evaluezi la nivel individual un context anume de viață. Pentru cea mai mică problemă te îndrepți către prietenele tale și fără ele simți că nu te mai descurci, nu ești în stare.

Faci ce nu vrei cu adevărat

Tocmai pentru că ai atât de multă încredere și apreciezi enorm ceea ce îți spun ele, poți lua o decizie cu care nu ești complet împăcată. Eventual ai proceda diametral opus, dar îți zici că ele știu mai bine așa că mergi mai departe pe direcția trasată de prietenele tale.

Vrei să mulțumești

Aveți o relație deosebită care te hrănește și nu vrei să dezamăgești. Astfel te transformi într-o fetiță cuminte, obedientă, care se teme teribil să nu își piardă prietenele. Ceea ce spun ele este literă de lege și o urmezi orbește.

Încredere în sine redusă

Când te bazezi pe alții, care îți și spun cât de mult greșești, cum ar trebui să îți trăiești viața, că faci numai alegeri proaste și nu ești capabilă să ai grijă de tine, nici nu e de mirare că stima de sine și încrederea în forțele proprii sunt aproape de minim.

Citește și:
Apatie și tristețe după nuntă? De ce după acest eveniment fericit te simți atât de nefericită

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: www.elle.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri