Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona – în colaborare cu Fundação Amália Rodrigues – a organizat un eveniment de gală, în data de 29 iunie 2023, un concert-omagiu de muzică fado în interpretarea artistei Ioana Dichiseanu.
Fiica regretatului actor Ion Dichiseanu a fost acompaniată de artiștii portughezi António Neto (chitară clasică) și Luís Coelho (chitară portugheză).
Acest concert extraordinar de muzică fado s-a materializat într-un omagiu cantabil adus morții Amáliei Rodrigues – ”Zeița muzicii Fado” – și nostalgiei.
Concertul susținut de Ioana Dichiseanu s-a bucurat de un succes incontestabil, vocea sa mângâind nu numai auzul, ci și sufletele tuturor celor prezenți la evenimentul care a omagiat, o dată în plus, cariera și viața Amáliei Rodrigues.
Fado – cuvânt tradus în mod obișnuit ca destin sau soartă, conform cuvântului din latină fatum – este numele unui gen muzical interpretativ și melodic care a originat în Lisabona începutului secolului al 19-lea, dar foarte probabil are origini mult mai timpurii.
Ioana Dichiseanu: ”Tata s-a dus acasă la Amália, invitat de ea, și au făcut chiar și fotografii împreună”
În limba portugheză, cuvântul ”saudade” înseamnă ”durere”, iar românii și portughezii împărtășesc, într-o comuniune care transcende spațiul și timpul, semnificația profundă a unei astfel de stări și o melancolie care, așezată pe portativ, impresionează în fiecare moment.
Întrebată despre momentul în care s-a îndrăgostit, pur și simplu, de acest gen muzical cu totul deosebit, Ioana Dichiseanu a declarat că totul că totul a început încă din copilărie, iar tatăl său, actorul Ion Dichiseanu, este cel care i-a insuflat această dragoste muzicală permanentizată.
De altfel, a povestit Ioana Dichiseanu pentru Diario de Norticias din Portugalia, Ion Dichiseanu a fost chiar și în casa Amáliei Rodrigues.
”Am început să manifest interes faţă de fado cu mulți, mulți ani în urmă, încă de copil. Dar la vremea aceea nici măcar nu-mi închipuiam că voi cânta cândva fado, ceea ce auzeam erau poveștile tatălui meu despre Amália Rodrigues.
El a venit la un moment dat la Lisabona și s-a dus acasă la Amália, invitat de ea, și au făcut chiar și fotografii împreună, pe care le avea acasă, precum și două discuri cu autograf, pe care chiar m-am gândit să le aduc cu mine la acest concert de la Lisabona, aici, la Casa-Muzeu Amália Rodrigues, dar pe urmă, mărturisesc, mi-a fost teamă să nu se întâmple ceva la transport”, a povestit Ioana Dichiseanu.
”Evenimentul a avut loc în Grădina Casei-Muzeului Amália Rodrigues și au participat personalități portugheze și române – Vicente Rodrigues, președintele Fundației Amália Rodriguez Casa-Museu, Leonidio Paulo Ferreira, vicepreședintele…