21.2 C
București
joi, 1 iunie 2023

Locul inedit din România. Turiștii care ajungi aici rămân fără cuvinte. Unde se află „Minunea Minunii”

Publicat pe


Click! îți spune unde se află un loc unic în România. Turiștii care ajung aici sunt fascinați de peisajul inedit. Accesul nu e ușor, dar răsplata e pe măsură. Această destinație din țara noastră poartă denumirea de „Minunea Minunii”.

Loc unic în România. Turiștii care ajungi aici rămân fără cuvinte. Foto: colaj/Facebook/Rares Tileag

Pentru aventura de azi pornim spre comuna Gârda de Sus, care se află în Munții Bihorului. Aici vom găsi Peștera Ghețarul de sub Zgurăști din Apuseni. Aceasta e situată pe un versant abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncușii, la altitudinea de 921 metri.

În peșteră se află cel mai mare lac subteran din România. Lacul, care are 65 de metri lungime, 20 de metri lățime și 12 metri adâncime, e cunoscut drept „Minunea Minunii”.

Cum se ajunge la „Minunea Minunii”. Lacul subteran din Apuseni este spectaculos

Cel mai mare lac subteran din România. Foto/ Facebook turistic.ro

Cel mai mare lac subteran din România. Foto/ Facebook turistic.ro

Vegetația deasă a versantului face ca accesul să fie „dificil și solicitant” pentru turiști, dar efortul merită din plin, transmite ghidul Rareș Tileagă. Peisajele din interiorul și exteriorul peșterii îi uimesc pe turiști.

„Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 metri distanţă.

Însă oricât ar fi de greu, efortul merită din plin. Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele.

La intrare, avenul are un diametru de 40 metri, cu o adâncime de 50 metri; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 metri, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii”, afirmă ghidul de turism Rareş Tileagă, potrivit adevarul.ro.  

Ai un pont sau mai multe
informații pe subiect, scrie-ne pe adresa [email protected]Sursa: click.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri