7.3 C
București
vineri, 24 martie 2023

Mastectomia – tratamentul chirurgical radical în cancerul mamar

Publicat pe


Mastectomia este intervenția chirurgicală abordată în tratamentul cancerului mamar care presupune îndepărtarea sânului. În trecut, mastectomia era singura modalitate de tratament prin care se putea obține controlul bolii. Astăzi, datorită progresului științific, avem la dispoziție mai multe opțiuni de tratament.

Până în anul 1980, mastectomia era recomandată ca modalitate de tratament în aproape toate cazurile de cancer mamar. Mai târziu, chirurgia a devenit mult mai precisă datorită modalităților de diagnostic imagistic mult mai exacte și astfel, a început practicarea chirurgiei conservatoare, prin care a fost limitată regiunea rezecată la excizia tumorii și a unei margini de siguranță.

Ulterior, radioterapia a venit în completarea acestui proces terapeutic, asigurând mai multă siguranță în controlul unei ulterioare recidive la nivel local.

Mastectomia a rămas totuși o modalitate de tratament în cazurile unor tipuri de cancer mamar care nu permit practicarea chirurgiei conservatoare în siguranță, reprezentând o formă terapeutică cu un grad mai înalt de siguranță din punct de vedere al unei recidive.

Ce presupune mastectomia?

Mastectomia presupune extirparea sânului afectat de o formațiune canceroasă, sau a ambilor sâni, după caz. Chirurgul va practica o excizie oblică, prin care va elimina sânul, peretele pre-pectoral și după caz, ganglionii axilari.

Iată care sunt cele trei tipuri de mastectomie:

  • Mastectomie radicală – este îndepărtat întregul sân, o parte din peretele mușchiului pectoral, ganglionii limfatici axilari și surplusul de grăsime și piele. Acest tip de mastectomie a devenit din ce în ce mai rar efectuat.
  • Mastecomie radicală modificată – este înlăturat sânul și o parte din ganglionii limfatici.
  • Mastetcomie simplă – se îndepărtează numai sânul.

Fiind o metodă chirurgicală care mutilează corpul femeii, prin absența sânului, astăzi este posibilă și mastectomia cu reconstrucție imediată. Astfel, în momentul operator al eliminării sânului, se practică, de către chirurgul plastician și reconstrucția acestuia, fie cu implant, țesut propriu sau matrice dermică.

Când este recomandată mastectomia?

Mastectomia este recomandată în condițiile unei tumori prea mari pentru a putea fi realizată lumpectomia (chirurgia conservatoare) sau când răspunsul la chimioterapie nu este eficient.

De asemenea, există paciente care preferă mastectomia chiar și atunci când poate fi efectuată în siguranță lumpectomia, pentru confortul dat de siguranța unei probabilități reduse de apariție a recidivei locale.

În astfel de situații, decizia aparține pacientei, având toate datele de care are nevoie din partea medicului chirurg.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: www.elle.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri