1.9 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Moldova. Mămăliga are un rol special

Publicat peIn articol:


Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Moldova. Află cum se sărbătorește Crăciunul în Moldova și care sunt obiceiurile și tradițiile specifice zonei.

Moldova este foarte cunoscută pentru tradițiile sale străvechi, transmise și păstrate de la o generație la alta, mai ales cele din perioada sărbătorilor de iarnă. 

Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos) este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie, în calendarul gregorian sau 7 ianuarie, în calendarul iulian, în fiecare an.

Împodobirea casei cu ierburi aromatice

Împodobirea bradului este la loc de cinste când vine vorba despre obiceiuri și tradiții de Crăciun. În Moldova există un obicei străvechi, ce
constă în decorarea caselor cu plante precum busuioc, bumbișor și maghiran, pentru a purta noroc.

De asemenea, se spune că femeile nemăritate îşi pot vedea ursitorul dacă pun într-o strachină, pe prispă, sub fereastră, câte un pic din toate mâncărurile preparate pentru masa de Crăciun.

Citește și: Pe ce dată vine Moș Crăciun în 2022? Vezi care este legenda bătrânelului care lasă cadouri sub brad

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Moldova. Mămăliga are un rol magic

[Sursa foto: PixaBay]

Mersul cu icoana

Una dintre cele mai autentice și mai vechi tradiții este mersul cu icoana.Înainte de Crăciun, preotul satului vizitează fiecare casă, având cu el icoana Nașterii Domnului, pentru a sfinți locurile.

De asemenea, umblatul cu icoana reprezintă vestirea unei bucurii mărețe, binecuvântarea creștinilor și gospodăriilor. Preoții susțin că această tradiție este asemeni unei slujbe, dar în afara bisericii.

În acea zi, oamenii fac curățenie în case și în curți și așteaptă venirea preotului, pentru a aduce vestea și mântuirea.

Coacerea Crăciuneilor

Una dintre cele mai așteptate tradiție a Crăciunului este coacerea Crăciuneilor. Gospodinele din Moldova se pregătesc intens pentru colindători, cu colaci, pâine și Crăciunei. Cei din urmă sunt un fel de prăjituri în formă de un infinit neînchis.

Citeste si: ”Stătea toată ziua în studio.” Ce a descoperit Mădălina Crețan în telefonul lui Nosfe, la puțin timp după ce artistul a decedat- kfetele.ro

Citeste si: Gest uriaș făcut de Flori, câștigătoarea Chefi la Cuțite, pentru sotia lui Nosfe. Nici nu se poate descrie în cuvinte durerea Mădălinei. O lume întreaga a lăcrimat când a văzut asta- bzi.ro

Crăciuneii sunt oferiți colindătorilor care le vizitează casa și puși la icoană. În unele zone, aceștia sunt păstrați la icoană până la Bobotează, în timp ce în altele, sunt împărțiți vitelor.

Crăciuneii se prepară din aluat dospit. Unele gospodine fac Crăciuneii ușor îndulciți, altele ca pâinea, din aluat puțin sărat.

O tradiţie veche a zonei este cea de a ieşi afară cu mâinile pline de aluat şi de a atinge fiecare pom din livadă, repetând: „Cum sunt mâinile mele pline de aluat, aşa să fie pomii încărcaţi cu rod tot anul”.

Citește și: Cum a reușit Târgul de Crăciun din Craiova să fie pe locul 3 într-un top european

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Moldova. Mămăliga are un rol magic

[Sursa foto: PixaBay]

Tăierea porcului

În ziua de Ignat, oamenii sacrifică porcii din gospodărie, pentru a pregăti feluri de mâncare pentru Crăciun, dar și pentru celelalte sărbători de iarna, precum Anul Nou și Sfântul Ion, cum ar fi: cârnați, șuncă, tobă, piftie, sarmale, lebăr și caltaboș.

Se spune că femeile nu au voie să participe la tăierea porcului, pentru că lor li se face milă de porc, iar acesta moare în chinuri. Bărbaţii care sacrifică şi tranşează porcul e bine să fie curaţi sufleteşte, adică să se spovedească preotului, acesta iertându-i păcatul uciderii animalului.

În băşica porcului, adică vezica urinară, se bagă boabe de porumb, apoi se umflă şi se leagă la gură. Se lasă la uscat, apoi copiii se joacă și o folosesc la colindat.

După sacrificarea animalului, se face „ pomana porcului”. Bucăți de carne sunt puse în tuci, de obicei pe foc de lemne, iar mai apoi se împarte cu cei care au participat, dar și cu cei din jurul casei.

Tradiția spune că pe masa de Crăciun trebuie să fie multe preparate din carne de porc, pentru a avea un trai bogat în următorul an, dar și struguri, dulciuri și băuturi. Mămăliga este nelipsită de pe masa de Crăciun în Moldova, deoarece îi sunt atribuite puteri mistice.

Citește și: 5 colinde de Crăciun care au rezistat în România de-a lungul timpului

Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Moldova. Mămăliga are un rol magic

[Sursa foto: shutterstock]

Colindatul

Colindatul este cel mai așteptat moment de majoritatea oamenilor. În Moldova, doar băieții merg la colindat, deoarece se spune că fetele aduc ghinion. Astfel, colindătorii transmit gazdelor povestea Nașterii Domnului și urări de sănătate, viață lungă și bogăție. 

Există colinde pentru pescari, colinde pentru ciobani, colindă de primar, colindă de preot care sunt folosite în funcție de meseria gazdei colindate.

Tot aici sunt întâlnite colindele de flăcău, de fată, colindele familiale, colindele moralizatoare, dar și colindele-baladă.

În unele zone, pe lângă colindători, ies pe uliţele satului cetele de mascaţi, costumați în babe şi moşnegi care prin joc, gesturi şi dialog transmit urări pentru anul care vine, într-o scenetă pregătită.

Cetele de colindători au denumiri aparte, în funcție de uratul și colindul pe care îl aduc gazdei. De exemplu, în județul Vaslui, încă se păstrează colindul de ceată bărbătească, cetele având denumirea de „cămărășie”.

Colind specific Moldovei

Crăciun călare

Bună seara, Moș Crăciune,
Lerului mărului
Vine Moș Crăciun călare
Pi-un cal galben, gălbior,
Și nu-I galben de făptură,
Și-I galben de-alergătură.
Alergate-ntr-alergate
Pe Dumnezeu ca să-l cate,
L-a cătat și l-a găsit
La chilia de tămâie,
La fereastra cu gutuie.
Și la ușa cerului
Șade Maica Domnului
C-un pahar de-argint în mână,
Strop pe casă, strop pe masă,
Strop în cinstea dumneavoastră.
Busuioc verde pe masă,
Rămâi, gazdă, sănătoasă!

Surse: ro.wikipedia.org, ziarullumina.roSursa: www.wowbiz.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri