7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

S-a lansat Comunidar, un proiect-experiment în care oamenii sunt încurajați să dăruiască și să primească obiecte „preloved”

Publicat pe


În București, la Mezanin, în Palatul Universul, s-a lansat Comunidar, un proiect-experiment prin care oameni de toate vârstele sunt invitați să aducă obiecte aflate în stare bună, dar pe care nu le mai folosesc (echipamente electrice și electrocasnice, cărți, obiecte de decor, obiecte vestimentare sau jucării) și care ar putea reprezenta adevărate comori pentru alte persoane.

La rândul lor, pot alege un obiect care le place și care a fost lăsat la Comunidar de altcineva. Inițiativa îi aparține designerului Alina Vîlcu și a prins viață datorită Asociației Environ, care colectează și reciclează deșeuri electrice și care este implicată în acțiuni de educație pentru un stil de viață sustenabil. Potrivit unui studiu, peste 70% dintre români afirmă că doresc să ducă un stil de viață sustenabil, 54% sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile, însă în practică statisticile clasează țara noastră pe ultimele locuri atunci când vine vorba de modul în care gestionăm resursele.

Standul-concept Comunitar a fost gândit astfel încât să te poți plimba prin el și să pună valoare obiectele dăruite. Cele peste 100 de persoane care au participat la evenimentul de lansare au adus fiecare câte un obiect personal, cu poveste, și au plecat apoi cu un alt obiect căruia s-au decis să-i dea o nouă viață. Acesta este de altfel principiul acestui proiect: ieșirea din paradigmele vechi/nou, scump/ieftin în favoarea paradigmelor dăruiesc/primesc, mie nu îmi trebuie/tu i-ai putea găsi o întrebuințare.

„Prin Comunidar, vrem să transpunem în cultura urbană tradiția rurală a Merindarului, întâlnită în special în zona Vrancei, unde oamenii aveau la poartă o mică construcție în care lăsau apă și mâncare pentru călători. Pentru mine, acesta este un exemplu de generozitate, responsabilitate și respect pentru ceilalți, valori care ar trebui să se regăsească în fiecare dintre noi. Iar visul meu e să amplasăm cât mai multe astfel de obiecte în cât mai multe spații”, a spus Alina Vîlcu, cea care a avut ideea Comunidarului.

„A folosi obiecte la mâna a doua este atitudinea firească față de resurse. A utiliza un obiect folosit nu înseamnă că nu îți permiți unul nou, ci că ești suficient de inteligent și de creativ astfel încât să descoperi și să pui în valoare ceva ce, aparent, și-a trăit deja momentele de glorie și utilitate. Nu primești un lucru folosit pentru că nu îți permiți unul nou, ci fiindcă nu există motive raționale pentru care ar trebui să cheltuiești pentru el, dacă poți să oferi o nouă „viață” unui lucru care se află încă în stare bună”, a declarat Roxana Puia, marketing manager ENVIRON.

Roxana Voloșeniuc, Redactor-șef & Publisher ELLE România, a venit la eveniment cu o rochie șic, cumpărată cu mai mulți ani în urmă, tocmai pentru a transmite mai puternic un mesaj în…Sursa: www.elle.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri