6.7 C
București
duminică, 3 decembrie 2023

Sărbătoare 22 septembrie 2023. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi este pomenit în calendarul ortodox

Publicat peIn articol:


Sărbătoare 22 septembrie 2023. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi, Mitropolit al Moldovei este amintit astăzi de către Biserica Ortodoxă.

Calendar ortodox 22 septembrie 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 22 septembrie, biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mânăstirea Brazi, Mitropolit al Moldovei.

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, s-a născut în Vrancea, în secolul al XVII-lea, într-o familie de părinți creștini. A crescut cu iubire față de Dumnezeu și ca frate în mănăstirea Brazi, la vârsta de 18 ani.

Sfântul Teodosie a fost tuns în monahism după câțiva ani la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți, județul Suceava. În anul 1669, a fost ales Episcop de Rădăuți în 1669. Doi ani mai târziu, în 1671 a fost numit în ciuda obiecțiilor sale, Episcop de Roman timp de trei ani.

Mai târziu, a fost ales Mitropolit al Moldovei, după venirea pe tron a lui Dumitrașcu-Vodă Cantacuzino (nov. 1673-nov.

1675 și 1684-1685). În perioada domniei lui, au avut loc mai multe răscoale și jafuri organizate de tătari.

La acea vreme, multe mănăstiri au fost atacate, pentru a renunța la aur și alte bunuri pe care le aveau. La un moment dat, tătarii au ajuns și la Mănăstirea Brazi, acolo unde se afla Sfântul Teodosie.

Pentru că a refuzat să le dea banii tătarilor, acesta afost chinuit și în cele din urmă decapitat, primind astfel cununa muceniciei.

Trupul lui a fost îngropat în biserica Sf. Gheorghe, ctitoria lui, care s-a dărâmat în timp, din cauza cutremurelor. Moaștele Sfântului Teodosie au fost descoperite în 1842.

După revoluția din decembrie 1989, mănăstirea Brazi a fost redeschisă, ca mănăstire de maici. Tot atunci s-a reluat și cinstirea Sfântului Teodosie pe plan local, în așteptarea unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Ier.

Mc. Teodosie de la Brazi a fost canonizat pe 5 octombrie 2003, având ca zi de pomenire data de 22 septembrie.

Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavriil în 2023. În această zi, o mulțime de români își aniversează onomastica

Citeste si: 10 alimente care scad acidul uric. Cum revii la valorile normale fara pastile

Citeste si: Anunțul momentului despre limitarea plăților cash în România- stirileprotv.ro

Calendar ortodox 22 septembrie 2023. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie

[Sursa foto: Shutterstock]

Sărbători importante octombrie 2023

Potrivit Calendarului Ortodox, în luna octombrie, creștinii vor sărbători mai multe sărbători importante. Iată care sunt acestea:

  • Duminică, 1 Octombrie- Acoperământul Maicii Domnului, Cruce roșie,
  • Joi, 5 Octombrie- Sfânta Haritina; Sfinții Daniil si Misail de la Mânăstirea Turnu, Cruce albastră,
  • Sâmbătă, 7 Octombrie- Sfinții Mucenici Serghie și Vah,
  • Vineri, 13 Octombrie- Aducerea moaștelor…Sursa: www.wowbiz.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri