16.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce să nu faci în Ajun pentru a avea prosperitate în casă

Publicat pe


  • Tradiții și obiceiuri de Crăciun
  • Ce nu trebuie să faci în Ajun pentru prosperitatea casei

Crăciunul este o perioadă magică a anului când familia se adună împreună și petrec, indiferent de dificultățile prin care au trecut peste an. În acest moment, casa se umple de mirosuri specifice și oaspeții sunt așteptați cu bucate alese.

Tradiții de Crăciun

În mai multe zone din țară se respectă și câteva tradiții și obiceiuri care nu pot fi ignorate. Ele sunt transmise din bătrâni, iar generația mai tânără le-a preluat cu sfințenie.

Cele mai multe persoane merg la biserică în ziua de Crăciun pentru ca Dumnezeu să le fie alături în anul ce va urma. În diferite zone, precum Maramureș sau Bucovina, fetele îmbrăcate în costum popular. Cu cât acesta este mai bogat, cu atât familia sa este mai înstărită.

Preotul și cântăreții bisericești merg cu icoana nașterii lui Iisus Hristos pe la casele creștinilor și este păcat să nu fie primiți în casă. Totodată, masa trebuie să fie plină de bucate alese și putem împărți la cei nevoiași.

În ziua de Ajun se taie câte un măr de membrii familiei și fructul are viermi, persoana va fi bolnavă tot anul următor. Dacă este putred, aduce a moarte.

În unele sate, gospodarii aruncă cu boabe de grâu sau porumb în colindători. Acestea se strâng, apoi se dau la păsări pentru a da ouă cât mai multe anul viitor.

Ce nu trebuie să faci în Ajunul Crăciunului

Pe lângă obiceiurile care trebuiesc respectate, există câteva lucruri pe care nu trebuie să le facem sub nicio formă în Ajunul Crăciunului.

În noaptea de Ajun nu trebuie să deschidem ușa nimănui fiindcă norocul va ieși din casa noastră. Nu se mătură și nu se duce gunoiul în aceasta zi fiindcă se alungă prosperitatea casei.

Nu se bea rachiu, băutura fiind considerată a Diavolului. Nu ai voie să te bați, nici în glumă fiindcă te vei umple de boală în perioada următoare. Totodată, nu se dă dă nimic împrumut, dacă ai dat ceva în trecut, acum este momentul să recuperezi.

CITEȘTE ȘI: Cum obișnuia Cuza să petreacă de sărbători alături de familie. Ce obiceiuri aveau în această perioadă: „Am fost cel mai rău copil” / VIDEO

Sursa: spynews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri