27.1 C
București
marți, 30 mai 2023

Bogdan Stelea analizează goalkeeperii de la Mondiale: „Neuer și Lloris sunt lideri, Alisson e mai portar decât Ederson”

Publicat pe


Un drum lung la un turneu final precum cel din Qatar depinde de mulți factori. Contează forma de moment a starurilor, inspirația antrenorului, norocul, dar și… gardianul din poartă! Toate marile naționale s-au bazat pe un SuperPortar, iar Bogdan Stelea știe asta cel mai bine. Așa că l-am provocat pe ambasadorul Superbet la o discuție despre condiția și importanța unui goalkeeper la o competiție de top. Și aflăm, din rândurile următoare, cum vede fostul internațional câteva aspecte esențiale din „jurnalul unui portar la un Campionat Mondial”.

Bogdan Stelea despre portarii de la Mondialul din Qatar: „Forma sportivă primează în fața experienței”

Bogdan, intrăm direct pe teritoriul tău. Thibaut Courtois tocmai ne-a anunțat că Balonul de Aur e un vis interzis pentru un portar. Crezi că așa e?

– Da, cred că da. Nu văd ce-ar putea să facă mai mult un portar față de ce-a făcut Courtois în ediția trecută pentru a câștiga Liga Campionilor. Benzema, ok, e un vârf fantastic. Stă acolo, are presiunea golului, da. Însă și primește mingi. Poate Courtois va câștiga doar dacă apără 5-6 penalty-uri într-o finală.

Îți propunem o provocare: ca fost antrenor, preferi un goalkeeper cu talie sau unul de reflex?

– Cu talie. Dar să știți că trebuie să-și dezvolte și reflexele.

Și încă o provocare: preferi un portar cu experiență, dar care nu e în formă, sau un goalkeeper tânăr care se află în vârful carierei?

– Forma sportivă primează. Îl bag pe cel care e în formă. Să știi că portarii cu experiență nu stau mult ieșiți din formă, dar la un portar tânăr se simte asta.

E diferită pregătirea unui portar la un Campionat Mondial față de cea a unui jucător de câmp?

– Nu diferă substanțial. Chiar dacă diferă pregătirea. Nu face aceleași antrenamente. Dar mindsetul e același. Diferența e că portarii se antrenează foarte mult pe exerciții calitative, pentru a avea siguranță.

În Brazilia, există o dezbatere aprinsă. Tu pe cine ai miza titular între Alisson și Ederson, doi dintre portarii de top ai fotbalului mondial?

– Pfuuu… Ederson e foarte bun cu piciorul, însă Alisson e „mai portar”. E sensibilă între ei diferența, dar Alisson are o tehnică superioară ca portar.

„Didi Prodan intra în poartă și ne imita pe noi, portarii”

Ca selecționer, ce i-ai spune unui portar dacă finala Campionatului Mondial ar urma să se decidă la penalty-uri?

– Asta cu apăratul de penalty-uri e complicată. Singura indicație pe care i-aș da-o este aceasta: să aibă răbdare și să plece cât mai târziu.

Pe cine consideri în acest moment cel mai bun portar la loviturile de departajare?

– Nu e loterie, mai ales la loviturile de departajare. Un portar bun, care are experiență și are încredere în el, din 5 penalty-uri îți apără cel puțin unul. Poate chiar două. Courtois e bun.

Dar cel mai bun lider dintre marii portari ai momentului?

– Neuer. E și căpitan de echipă. E unul dintre jucătorii importanți. Ca lider, Neuer. Și apoi Lloris. L-am văzut destul de implicat și e foarte respectat.

Dintre colegii din Generația de Aur, care jucător de câmp se descurca cel mai bine în poartă?

Daniel Prodan se punea în poartă. Ne imita pe noi, portarii. Pe Prunea mai ales, pe Preda. Îi plăcea să și sară.

Iker Casillas a rămas în memoria colectivă prin parada celebră în fața lui Robben în finala CM 2010. Pe cine vezi cel mai bun portar în situațiile unu contra unu?

– N-am pe cine. Sunt mulți. Alisson e bun. Dar tot la Courtois ajungem.

Mancini a vorbit la superlativ despre Sirigu și rolul lui la EURO 2020. Cât de important e al treilea portar la un turneu final?

– Probabil că a avut o atitudine foarte bună în cadrul grupului. Toată atmosfera e importantă. E important pentru portarul titular.

Preferințele lui Bogdan Stelea pentru Mondial: „Mi-ar plăcea să câștige Argentina”

Pe care dintre portarii de la Mondial l-ai vedea cărând în spate un adversar în afara terenului? (n.r. – la CM din Franța 1998, la meciul cu Tunisia, Bogdan Stelea a luat în spate un adversar accidentat și l-a scos în afara terenului).

– Habar n-am. Nu știu dacă i s-ar oferi situația. Dar nu cred c-ar face mulți asta. Dar la faza respectivă n-a fost doar meritul meu. Atunci, a fost și meritul lui. Atacantul mi-a permis. Deși avea interes să mai tragă de timp.

Vezi vreo diferență de stil între portarii europeni și cei sud-americani sau africani?

– N-au cum să mai fie stiluri diferite, fiindcă joacă toți în campionatele mari, unde se supun planurilor tactice. Toți știu să joace cu piciorul, toți ies pe centrări, au toți cam aceeași tehnică de a respinge mingile.

Hai să încercăm și o sesiune de pronosticuri rapide. Cine va câștiga titlul mondial?

– Între Argentina și Spania. Mi-ar plăcea să fie Argentina, pentru Messi.

Titlul de cel mai bun jucător?

– Dacă va câștiga Argentina, va fi Messi. Alt jucător nu văd momentan.

Titlul de cel mai bun portar?

– Mi-ar plăcea să fie Courtois.

Surpriza competiției?

– Serbia sau una dintre cele cu puține participări. E greu de spus de acum.

Marea dezamăgire?

– Nu simt pe nimeni. Dar mi-ar plăcea să clacheze Franța.

  • 3 turnee finale de Campionat Mondial are în palmares Bogdan Stelea: Italia 1990 (0 meciuri), SUA 1994 (2 meciuri) și Franța 1998 (4 meciuri)Sursa: www.fanatik.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri