Articol de Roxana Fleşeru – Publicat luni, 25 septembrie 2023, 16:18 / Actualizat luni, 25 septembrie 2023 16:31
Daniel Santa spune că a fost vorba de o eroare umană că s-a greșit traseul și că atleta din Kenya, Agnes Ngetich, va primi bonusul de 10.000 de euro, chiar dacă recordul ei nu a fost omologat.
Organizatorii Brașov Running Festival au comunicat, duminică, faptul că recordul mondial stabilit pe 10 septembrie de Agnes Ngetich, 29:24, nu va fi omologat din cauza faptului că traseul a fost diferit cu 25 de metri de cel în baza căruia a fost certificată cursa de 10 km pe șosea. Daniel Santa, directorul Brașov Running Festival, a explicat cum a fost posibilă o astfel de eroare.
– Domnule Santa, ce s-a întâmplat?
– E vorba de autosesizare. În procesul ăsta de omologare, orice traseu pe care s-a înregistrat un record mondial trebuie să sufere o măsurare nouă, pe care de obicei, ca și în cazul nostru, o cere organizatorul și o și face. Noi am făcut-o în weekendul ăsta. Pe înregistrarea video a cursei, noi am sesizat că o curbă din traseu nu a fost închisă corect conform dosarului de certificare. Asta înseamnă că, mă rog, sunt două elemente aici dacă, de exemplu, nu s-a fugit pe traseul care a fost certificat, traseul pe care s-a alergat oricum trebuie măsurat și recertificat. Dacă s-a fugit pe traseul care s-a certificat și există orice fel de modificare, cât de mică, recordul nu se omologhează.
– Cum a fost posibilă o astfel de eroare?
– Noi, acum, am avut la eveniment un măsurător certificat – el este și singurul măsurător certificat din România -, care a parcurs acest traseu pe bicicletă înainte de cursă și a fost după aceea în mașina din fața alergătorilor. Pe parcursul probelor, omul n-a sesizat această greșeală care s-a făcut. Sigur că e megafrustrant și pentru noi, vă spun că eu nu dorm de niște zile pentru că am construit un eveniment cum nu există în România și cum nici nu cred că va mai exista, care a fost fără greșeală din toate punctele de vedere!
Locul unde s-a produs eroarea, cu roșu pe unde au alergat și cu albastru pe unde trebuia să se alerge
„Toată lumea ne face cu ou și cu oțet”
– Adică?
– N-am primit decât felicitări și osanale, dar a existat și o eroare umană a unuia din cei 200 de oameni implicați în organizare. Sigur că e foarte ușor de judecat și de comentat. Din păcate, în România nu exista o persoană mai bună, mai abilitată să facă treaba asta la momentul respectiv. Omul, din păcate, n-a văzut această greșeală cu dosarul de măsurare în mână, iar la nivelul de pretenții la care se întâmplă lucrurile într-o competiție cum e aceasta, înseamnă că și dacă s-a greșit cu 1m, recordul nu se omologhează. În același timp, în România există cu totul cinci curse care sunt pe trasee măsurate. Restul sunt, cum să spun eu?, din ochi…