16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

14 iulie: 13 de când Mădălina Manole și-a pus capăt zilelor, de ziua sa. Ar fi împlinit 56 de ani

Publicat pe


14 iulie este Ziua Națională a Franței și ziua în care, în 1967, a murit poetul Tudor Arghezi. În același an și în aceeași zi s-a născut „Fata cu părul de foc”, Mădălina Manole, artista care s-a sinucis 43 de ani mai târziu, tot pe 14 iulie.

14 iulie 1223 – Ludovic al VIII-lea a devenit rege al Franței.

Urcarea pe tronul Franței a a regelui Ludovic al VIII-lea a urmat morții tatălui său, Filip al II-lea.

14 iulie 1700 – a fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia și Turcia

Prin Tratatul de pace de la Constantinopol, încheiat între Rusia și Turcia, Marea Azov a fost atribuită Rusiei.

 14 iulie 1789 – Ziua națională a Franței 

Ziua națională a Franței este sărbătorită la 14 iulie din anul 1789.
Legat de această zi, mai trebuie amintit că pe 14 iulie 2002, în timpul festivităților de Ziua Bastiliei, a avut loc o tentativă de asasinat asupra președintelui de atunci al Franței, Jacques Chirac, care a scăpat însă neatins.

14 iulie 1862 – s-a născut Gustav Klimt, pictor austriac )

Pictorul și decoratorul austriac, Gustav Klimt (d. 1918),  lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze a contribuit în mare măsură, prin arta sa, la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei, potrivit Wikipedia. 

1913 – s-a născut Gerald Ford, al 38-lea președinte al Statelor Unite 

Gerald Ford, singurul președinte american care nu şi-a câştigat locul în urma unor alegeri, a ajuns la conducerea SUA aproape accidental, după o îndelungată carieră de congresmen.

În octombrie 1973 a fost desemnat să-i succeadă vicepreşedintelui Spiro Agnew, constrâns să demisioneze. Ulterior, tot o demisie, cea a preşedintelui Nixon, după scandalul Watergate, l-a urcat pe cea mai înaltă poziţie din stat.

A fost ultimul membru în viaţă al Comisiei Warren, cea care a investigat asasinarea preşedintelui John F. Kennedy. În scurtul său mandat a fost de două ori vizat de tentative de asasinat.  A decedat în decembrie 2006, doborând recordul de cel mai longeviv fost şef de stat al SUA.

1918 – s-a născut regizorul suedez Ingmar Bergman

Ernst Ingmar Bergman a scris scenariile şi a regizat peste 60 de filme şi 170 de producţii teatrale. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „A şaptea pecete” (1957), „Fragii sălbatici” (1957), „Persona” (1966), „Fanny şi Alexander” (1982), având aceleaşi teme centrale: familiile disfuncţionale, artiştii rataţi, Dumnezeul absent, imposibilitatea de a comunica unii cu ceilalţi.

Ca cineast, a lucrat constant cu acelaşi grup de actori, distribuindu-i în majoritatea filmelor sale (Liv Ullmann, Max von Sydow, Bibi Andersson, Harriet Andersson, Erland Josephson, Ingrid Thulin, printre alţii). A obținut nenumărate premii pentru filmele sale, iar autobiografia sa, „Lanterna magică”, a fost…



Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri