16.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023

20 martie| Echinocţiu de primăvară 2023, marchează începutul primăverii astronomice: Data în care ziua va fi egală cu noaptea

Publicat pe


Echinocţiu de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie, la ora 23.24 (ora României), cu câteva zile înainte de trecerea la ora de vară.

Echinocţiul de primăvară pică în acest an pe 20 martie, aceasta fiind data în care ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Echinocţiu de primăvară 2023. Ce înseamnă fenomenul

La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Când este echinocțiul de primăvară în următorii ani
Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie 05:06;
Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie 11:01;
Echinocțiul de primăvară 2026 – 20 martie 16:46;
Echinocțiul de primăvară 2027 – 20 martie 22:25;
Echinocțiul de primăvară 2028 – 20 martie 04:17.

Sursa: antena3.roSursa: ziarulunirea.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri