27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

3 septembrie: artista Marina Voica împlinește 87 de ani VIDEO

Publicat pe


În data de 3 septembrie 1917 murea Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu”. În aceeași zi, dar în 1936, se năștea artista Marina Voica, iar exact un an mai târziu, venea pe lume solista de muzică populară Maria Ciobanu, „ciocârlia cântecului popular românesc“.

3 septembrie 301 – fondarea statului San Marino.

San Marino sărbătorește Ziua națională. Cunoscută și ca Serenissima Republică San Marino, Republica San Marino, un microstat-enclavă înconjurat de Italia, situat pe Peninsula Italică pe versantul de nord-est al Munților Apenini, fondat în urmă cu 1722 de ani, potrivit Wikipedia. 

3 septembrie 1783 – semnarea Tratatului de pace de la Versailles și a Tratatului de la Paris

Tratatul de pace de la Versailles între Franța și Marea Britanie la sfârșitul războiului american de independență și respectiv dintre Statele Unite ale Americii și Marea Britanie ( Tratatul de la Paris) au fost semnate în aceeași zi. Franța obținea teritorii în Marea Caraibilor și restituirea bazelor din Senegal și India, iar Regatul Unit al Marii Britanii recunoștea existența Statelor Unite ale Americii.

3 septembrie 1878 – Nava britanică de pasageri SS Princess Alice s-a scufundat pe râul Tamisa

În urma coliziunii dintre Nava britanică de pasageri SS Princess Alice și  carbonierul Bywell Castle au murit 640 de oameni. Este cea mai mare pierdere de vieți omenești pe Tamisa.

3 septembrie – 1917 a murit Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu”

Ecaterina Teodoroiu, (Cătălina Vasile Toderoiu) s-a născut pe 14 ianuarie 1894 într-o familie numeroasă de ţărani, în Vădeni, Târgu-Jiu. Iar odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, Cătălina Toderoiu aşa a intrat în corpul de cercetaşi „Domnul Tudor” şi mai apoi în cel de infirmiere la spitalul din Târgul Jiu. Fratele Cătălinei, Nicolae lupta pe front. În 1916, chiar la începutul războiului, Nicolae moare pe front. Cătălina îi i-a locul şi devine soldat. S-a remarcat în bătăliile de la Jiu şi Filiaşi. Era descrisă ca un soldat viteaz şi priceput.

La Filiaşi a fost rănită la ambele picioare. A primit de la regele Ferdinand I, personal, decoraţia ”Virtutea militară” fiind avansată la gradul de sublocotenent. A primit chiar comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie din Lupeni. A devenit un comandat foarte respectat, sufletist şi dedicat. În fruntea soldaţilor a căzut eroic în seara zilei de 22 august 1917 în bătălia de la Mărăşeşti. A fost împuşcată în piept, în fruntea trupei. După război a fost declarată eroină a României Mari.

3 septembrie 1936 – s-a născut artista Marina Voica

Marina Voica, una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică ușoară / pop din România s-a născut la  Ivanovo – URSS. Vedeta generației de aur a muzicii pop-soul românești mărturisea, în urmă cu câțiva ani, pentru „Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri