30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

30.000 de contabili resping ideile propuse de Parlament de modificare a funcţionării profesiei

Publicat peLa o şedinţă de luni, reprezentanţii experţilor contabili au dezbătut şi votat poziţia membrilor CECCAR legată de amenda­mentele la proiectul de lege care vizează reor­ganizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, scrie Ziarul Financiar.

Printre ideile respinse se află: „restrân­gerea nejustificată a competenţelor experţilor conta­bili judiciari în materie de expertiză contabilă judiciară care vizează şi aspecte fis­cale“; „Modificarea sistemului actual de organizare şi conducere“; „Institui­rea unui sistem de supraveghere suplimentară care în fapt, aşa cum este definit în amenda­mente, este un sistem de control şi subor­donare“; reor­ganizarea şi divizarea patrimoniului la nivel teritorial prin acordarea de personalitate juridică filialelor.“ La lucrările Conferinţei Naţionale CECCAR au fost invitaţi să participe Minis­trul Finanţelor şi parlamentari, membrii Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Ca­mera Deputaţilor. Au dat curs invitaţiei doar doi parlamentari.

CECCAR a mai reclamat, într-o informare anterioară, pierderea independen­ţei profesiei şi naţonalizarea în fapt a patrimo­niului membrilor prin preluarea controlului de către stat, printr-o autoritate publică din subordinea Ministerului Finanţelor.

„Fără o consultare reală cu cei care practică această profesie, cu o rapiditate greu de înţeles, este reactivată şi deturnată de la scopul iniţial o iniţiativă înregistrată la Camera Deputaţilor, un proiect care „a zăcut în adormire“ aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finanţe. Precizăm că forma iniţială a proiectului de lege conţinea strict articole în concordanţă cu necesităţile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public.“

Noile amendamente, adaugă reprezentanţii instituţiei, depuse sub protecţia anonimatului de către parlamentari PSD şi PNL, propun modificări ce pot avea un caracter abuziv şi neconstituţional.

(sursa: Mediafax)

Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri