10.6 C
București
marți, 4 octombrie 2022

A 17-a zi de război în Ucraina. Forțele ruse desfășoară operațiuni tot mai aproape de Kiev

Publicat peSambata, 12 Martie 2022, ora 07:22

934 citiri

Unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale, arată imaginile din satelit obținute de Reuters.

Compania privată americană Maxar Technologies, cea care deține imaginite din satelit, a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev. Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile.

Maxar a informat că o imagine arăta elemente ale unui batalion de artilerie rusesc trăgând activ în direcţia sud-est, dar nu a putut confirma ţintele batalionului. A precizat însă că pagubele observate în Moschun erau la aproximativ 7 km sud-est de locul unde era amplasată artileria.

Într-o altă imagine se puteau vedea şiruri lungi de maşini ce transportau persoane care au fugit din Kiev, iar o altă imagine arăta incendiile încă active pe aeroportul Antonov.

Forţele ruse au bombardat vineri oraşe din toată ţara şi păreau să se regrupeze pentru un posibil atac asupra Kievului.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategic în conflict.

Presiuni ale armatei ruse în estul Ucrainei şi asupra capitalei Kiev

Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro, informează AFP.

Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.

„Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk”, potrivit sursei citate.

Bilanț oficial: 1.582 de morți în urma invaziei lui Putin în Ucraina

Mariupol, port strategic asediat de 12 zile şi bombardat constant de ruşi, se află într-o situaţie „aproape disperată”, a alertat ONG-ul Medici fără frontiere. Sute de mii de persoane trăiesc fără apă şi fără încălzire.

Potrivit unui bilanţ oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriaşă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare.

Ferit până acum de avansul soldaţilor ruşi, Dnipro, un oraş industrial de un milion de locuitori prin care trece Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parţial pro-rus al Ucrainei şi restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puţin o persoană moartă.

„Au fost trei lovituri aeriene asupra oraşului, asupra unei grădiniţe, a unui bloc de locuinţe şi a unei fabrici de încălţăminte (…) unde apoi a izbucnit un incendiu”, au informat serviciile de urgenţă ucrainene. Pompierii au putut fi văzuţi, în mai multe imagini video, cum sting flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri erau doar un morman de grinzi şi structuri metalice răsucite.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri