31 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

A 44-a zi de război în Ucraina. Zelenski: Distrugerea din Borodianka este mult mai îngrozitoare decât în Bucha

Publicat peSituația din Borodianka, oraș preluat recent de ucraineni de la ruși,  este „mult mai îngrozitoare” decât în ​​Bucha, a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Sunt mai multe victime, dar fiecare crimă va fi rezolvată și fiecare călău va fi găsit, a declarat liderul de la Kiev. Potrivit procurorului general al Ucrainei, ieri în Borodianka au fost găsite 26 de cadavre sub ruinele a două clădiri distruse. Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat că peste 100 de atacuri au avut loc asupra spitalelor din Ucraina sau a convoaielor sanitare şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse. Înalţi responsabili ai armatei americane au spus că Vladimir Putin a „renunţat” să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Trupele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei, potrivit ministerului britanic al Apărării

ACTUALIZARE 08.52 Forţele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei spre Belarus şi Rusia, a transmis vineri Ministerul britanic al Apărării. Cel puţin o parte a acestor trupe vor fi transferate spre estul Ucrainei pentru a lupta în Donbas, potrivit Londrei.

Trupele vor avea nevoie până atunci de o „reaprovizionare semnificativă”, o operaţiune care va dura probabil „cel puţin o săptămână,” estimează aceeaşi sursă, citată de Agerpres.

Aceasta a mai afirmat că tirurile ruseşti asupra unor oraşe din est şi sud continuă şi că forţele ruse au înaintat mai departe spre sud de Izium, care rămâne sub controlul lor.

Trupele ruse au părăsit regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a anunţat vineri pe Facebook şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki, citat de dpa. El a spus că regiunea este acum liberă de unităţi ruse şi i-a prevenit pe locuitori că, dacă vor auzi explozii, acestea vor proveni de la muniţiile lăsate în urmă pe care echipele de salvare şi experţii în explozivi le vor neutraliza.

Jiviţki a atenţionat că regiunea nu este încă sigură, în multe locuri fiind plantate mine, şi i-a avertizat pe locuitori să nu conducă pe marginea şoselei, să nu meargă pe cărări în pădure şi să nu se apropie de echipamente militare distruse.

Gen(r) Ben Hodges: Acum rușii sunt vulnerabili

ACTUALIZARE 7.55 NATO și Statele Unite trebuie „să rupă spatele” Rusiei în următoarele trei săptămâni, spune fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul (r) Ben Hodges, într-un interviu exclusiv pentru Digi24. Generalul american arată că aliații trebuie să trimită armament greu și rachete militarilor ucraineni, cu ajutorul cărora aceștia să îi scoată pe ruși din țară. În caz contrar, războiul ar putea să dureze chiar și doi ani, estimează fostul comandant al trupelor americane din Europa.

„Rușii sunt brutali, răi, dar nu sunt proști și cred că vor învăța din asta, în cele din urmă se vor pune pe picioare din nou, dacă le dăm voie. De aceea, NATO trebuie să-i distrugă acum. Trebuie să le rupem spatele!”, a spus generalul în retragere Ben Hodges.

Nu zic că trupele NATO trebuie să intre în Ucraina, dar trebuie să accelerăm livrarea pentru tot ce are nevoie Ucraina pentru distruge aceste formațiuni militare, care încearcă să se retragă, să se regrupeze și să obțină trupe noi, muniție nouă, pentru ca apoi să revină în luptă pentru următorul stadiu, din Donbas”, a precizat generalul.

„Acum e momentul! Sunt atât de vulnerabili. De aceea trebuie să le distrugem! Dacă vom face asta, nu va mai fi altă ofensivă”, este de părere Ben Hodges.

Zelenski: Distrugerea orașului Borodianka este „mult mai îngrozitoare” decât în Bucha

ACTUALIZARE 7.40 Distrugerea orașului Borodianka este „mult mai îngrozitoare” decât ceea ce a fost deja descoperit în Bucha, în apropiere, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul adresat poporului ucrainean joi seara.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Lucrările de îndepărtare a molozului din Borodianka au început.

Acolo e mult mai rău. Sunt și mai multe victime ale ocupanților ruși.

Și ce se va întâmpla când lumea va afla întreg adevărul despre ce a făcut armata rusă la Mariupol? Acolo, aproape pe fiecare stradă este ceea ce a văzut lumea în Bucha și în alte orașe din regiunea Kievului după retragerea trupelor ruse.

Aceeași cruzime. Aceleași crime odioase.

Ambele orașe sunt suburbii ale Kievului și au avut loc lupte aprige în bătălia pentru capitală”.

Citește și: Analiză BBC. Occidentul e prea optimist privind desfășurarea războiului din Ucraina

OMS: Peste 100 de atacuri asupra spitalelor și convoaielor sanitare

ACTUALIZARE 7.30 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse.

„Până în prezent, OMS a verificat 103 atacuri asupra serviciilor de sănătate, cu 73 de persoane ucise şi 51 rănite, printre care lucrători din domeniul sănătăţii şi pacienţi”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, calificând acest bilanţ ca fiind „sumbru”, scrie Agerpres.

Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unităţi sanitare şi majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanţe.

„Suntem revoltaţi de atacurile continue asupra serviciilor de sănătate”, a insistat şeful OMS, adăugând că acestea constituie „o încălcare a dreptului umanitar internaţional”.

Vorbind la o conferinţă de presă anterioară din Lviv, în vestul Ucrainei, directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, a deplâns că unele zone lovite rămân în afara accesului la ajutor sanitar.

„OMS a fost capabilă să livreze material permiţând salvarea de vieţi în multe zone lovite, dar este adevărat că unele rămân foarte dificile”, a recunoscut el. „Consider că prioritatea, în mod clar, este Mariupol”, a spus el.

Canada ajută Ucraina cu 730 de milioane de euro

ACTUALIZARE 7.10 Canada a prevăzut în bugetul său, anunţat joi, resurse suplimentare pentru a sprijini Ucraina, inclusiv un împrumut acordat guvernului Zelenski prin intermediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), precum şi un ajutor militar suplimentar.

„Canada va oferi guvernului ucrainean până la un miliard de dolari canadieni (730 de milioane de euro) în noi resurse de împrumut prin intermediul unui nou cont administrat pentru Ucraina la FMI, astfel încât guvernul să poată funcţiona în continuare”, se arată în Bugetul 2022.

La aceasta se mai adaugă o „sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari în 2022-2023 pentru a oferi asistenţă militară suplimentară Ucrainei”.

 

 

 

Editor : G.M.Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri