1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

A 91-a zi de razboi. Rușii spun despre planul de pace italian că este o „fantezie”. Niciun acord în UE pentru noi sancțiuni

Publicat pe


Armata rusă încearcă cu orice preț să cucerească întreaga regiune Lugansk, din Donbas. Și-a intensificat ofensiva cu scopul de a „distruge totul”, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rușii și-au aruncat acolo toate forțele pe care le mai au. În regiunea Luhansk, rușii avansează din toate direcțiile deodată, spune și guvernatorul regional. Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense la Severodonețk, un oraș strategic și una dintre ultimele redute. Ucrainenii luptă să apere Donbasul, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk și este controlat parțial din 2014 de separatiștii pro-ruși. Putin susține că a trimis armata pentru a salva populația de acolo de genocid. Va fi o ofensivă de durată. Armata rusă va continua operațiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi atinse, a anunțat ieri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Sursa: Institute for the Study of War

Germania: UE nu s-a pus încă de acord pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 18:33 Guvernul german speră că negocierile privind o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei să fie finalizate în curând, însă spune că ele nu vor fi o temă de discuție la summit-ul liderilor europeni care urmează să se desfășoare, a spus un oficial de la Berlin, miercuri, conform Reuters.

De asemenea, la summit nu va fi luată nici decizia privind statutul de țară-candidată al Ucrainei, a mai transmis sursa citată.

Ucrainenii din regiunile ocupate pot primi mai repede cetățenia rusă. Putin a semnat decretul

ACTUALIZARE 16.59 Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care simplifică procesul de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile ucraiene Herson și Zaporijia, ocupate de ruși.

Decretul extinde un sistem disponibil din 2019 pentru locuitorii din zonele controlate de separatiștii proruși din regiunile Donețk și Lugansk. Solicitanții nu trebuie să fi locuit în Rusia, nu trebuie să prezinte dovezi că au fonduri suficiente sau să dea examen de limba rusă.

Regiunea Herson se află sub controlul deplin al trupelor ruse, în timp ce Zaporijia este controlată parțial. Moscova susține că ambele regiuni ar putea deveni parte a Rusiei.

Rusia spune că planul de pace italian pentru Ucraina este o „fantezie”

ACTUALIZARE 16.59 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că planul de pace italian pentru Ucraina este o „fantezie”, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a prezentat liniile generale ale planului și a spus că a discutat despre el cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul unei vizite la New York.

Planul ar implica organizații internaționale, ca ONU, UE și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care să acționeze ca facilitatori pentru a organiza încetarea focului, a explicat Di Maio.

„Nu poți furniza Ucrainei arme cu o mână și să vii cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației cu cealaltă”, a reacționat Zaharova.

Premierul eston: Trebuie evitată o pace negociată prost pentru Ucraina. Am făcut greşeala asta de 3 ori: Georgia, Crimeea și Donbas

ACTUALIZARE 14.25 Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă, astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a declarat, miercuri, şefa guvernului eston Kaja Kallas, potrivit Reuters. ”Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”, a adăugat ea.

Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, o pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi”, a spus Kallas într-un discurs la Stockholm.

”Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie”, a mai spus premierul eston. 

Pe de altă parte, liderii diplomaţiilor din Consiliul Statelor de la Marea Baltică au avertizat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va avea ”un impact negativ pe termen lung” asupra securităţii regionale.

FOTO Insula Șerpilor, transformată de ruși într-un „crucișător de nescufundat”. Imagini din satelit arată activitate intensă pe insulă

ACTUALIZARE 14.00 O dronă ucraineană TB2 distrusă a fost recuperată în ultimele zile în largul coastei României arătând eforturile îndrăznețe ale ucrainenilor de a recuceri Insula Șerpilor. Insula stâncoasă de doar 17 hectare aflată în apropiere de coastele Ucrainei și României a devenit de o importanță strategică, pe măsură ce Rusia încearcă să-și mențină blocada asupra liniei de coastă ucrainene, scrie The Guardian.

Ucraina a eșuat în încercarea de a recuceri insula, pierdută în primele zile ale războiului. În weekend, o navă sub pavilion togolez care trecea pe lângă Insula Șerpilor a fost avertizată de ruși să „părăsească apele teritoriale ale Rusiei, altfel vor fi folosite arme”, potrivit marinei ucrainene. Aceasta a echivalat cu „însușirea ilegală a teritoriului ucrainean”, a adăugat marina.

Marina Rusiei a dominat Marea Neagră de la începutul războiului, nu în ultimul rând pentru că Ucraina nu avea o forță maritimă reală. A pierdut trei sferturi sau mai mult din marina sa în timpul confiscării Crimeei de către Rusia în 2014, iar singura fregată rămasă a fost distrusă în mod deliberat la câteva zile după ce războiul a început pentru a preveni capturarea acesteia.

Citește continuarea AICI

Henry Kissinger spune că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

ACTUALIZARE 13.20 Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, veteran al diplomației SUA, a îndemnat Occidentul să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor Rusiei în Ucraina, avertizând că ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei, transmite The Telegraph. El de asemenea a spus că în urma negocierilor dintre ruși și ucraineni, care ar trebui să înceapă în următoarele două luni, linia de demarcație ar trebui să fie „ideal” o întoarcere la „status-quo-ul de dinainte” de război.

Fostul șef al diplomației americane și arhitect al apropierii dintre SUA și China în timpul Războiului Rece a declarat în fața unei adunări de oameni la Davos că ar fi fatal pentru Occident să fie atras în starea de moment și să uite locul adecvat al Rusiei în balanța de putere europeană.

Kissinger a spus că războiul nu trebuie lăsat să mai continue pentru mult timp și a fost aproape să ceară Vestului să convingă Ucraina să accepte negocierile în termeni care se îndepărtează cu mult de actualele sale obiective de război.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a creea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. Ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseși”, a spus acesta.

Lituania ajută Ucraina cu echipamente militare de 15,5 milioane de euro

ACTUALIZARE 13.40 Lituania va livra 20 de vehicule blindate de tip M113, zece camioane militare şi tot atâtea vehicule de deminare, ”cu scopul de a sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, citat de The Guardian.

Vehiculele valorează în total 15,5 milioane de euro.

”Sprijinul nostru este crucial pentru victoria Ucrainei şi pentru apărarea suveranităţii sale”, a transmis Anusauskas pe contul de Twitter.

El a adăugat că ”Lituania a oferit prima asistenţă înainte de începerea războiului”, iar în prezent caută constant modalităţi de oferire a unui sprijin suplimentar eficient, ”esenţial pentru viitorul Ucrainei”.

Anterior, Lituania a oferit Ucrainei sprijin militar în valoare de 100 de milioane de euro.

Rușii și-au aruncat propriii camarazi morți, iar ucrainenii le-au găsit cadavrele la marginea unei păduri

ACTUALIZARE 13.25 La câteva săptămâni după eșecul atacurilor prin care urmăreau să cucerească Kievul, cadavrele soldaților ruși sunt încă descoperite la marginea localităților prin care au trecut sau le-au ocupat pentru scurt timp în apropierea capitalei ucrainene. Ucrainenii care le găsesc spun că Rusia nu este mai deloc interesată să le recupereze. Echipa BBC a fost în Zavalivka și a vorbit cu ucrainenii care găsesc cadavrele rușilor și încearcă să le identifice, iar până la o eventuală revendicare le depozitează în trenuri frigorifice.

Locul din pădure în care era îngropat sumar cadavrul unui soldat rus a fost găsit după ce câinii au început să sape insistent acolo. Sătenii din Zavalivka au chemat autoritățile. O echipă militară ucraineană a ajuns la fața locului în costume de protecție și a îndepărtat cu grijă pământul. Au descoperit corpul unui bărbat, cu fața în jos, cu picioarele răsucite sub el. După uniformă era clar că era un soldat rus.

Cadavrul a fost luat și transportat într-un tren frigorific de la periferia Kievului, care funcționează acum ca morgă mobilă pentru rușii morți. Sacii de plastic alb sunt numerotați. În ziua în care echipa BBC a ajuns acolo erau 137 de saci.

Ucrainenii încearcă să identifice morții: asupra cadavrului tocmai adus, criminaliștii au găsit două carduri bancare, precum și insigne ale unei brigăzi ruse de artilerie.

„Măcar acesta are șanse să ajungă acasă”, a spus un criminalist, arătând obiectele găsite, inclusiv o bucată a unui tricou imprimat cu sigla Armatei Rusiei.

Ulterior, s-a confirmat că bărbatul găsit era un tânăr soldat căsătorit din Siberia. Lângă geanta lui se afla o fotografie alb-negru.

Citește continuarea AICI

Putin este „un bătrân nebun”, spune un soldat rus într-o convorbire interceptată

ACTUALIZARE 13.15 Vladimir Putin e un bătrân senil, spune chiar un soldat de-ai săi într-o convorbire telefonică interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Discuția între militar și soția lui a avut loc după discursul rostit de liderul de la Kremlin la parada organizată de Ziua Victoriei la Moscova. Totodată, soldatul rus a ironizat faptul că Vladimir Putin şi-a propus să refacă Uniunea Sovietică.

Soţia soldatului rusMai pe scurt, declaraţia lui de azi era o aiureală. Ce legătură este între Odesa, Donbas, Suvorov, Monomah şi cel de-al Doilea Război Mondial? Mai pe scurt, după parada asta a lui, sincer, toată ziua am tremurat.

Soldat rusCe vrei de la el, e un bătrân nebun.

Citește continuarea AICI

Comandantul batalionului Azov și-a sunat soția din captivitate: „A fost un apel scurt”

ACTUALIZARE 12:16 Soldații ucraineni capturați de forțele ruse după asediul de trei luni a combinatului siderurgic Azovstal sunt ținuți în condiții „satisfăcătoare”, potrivit soției comandantului batalionului, care a vorbit la telefon cu Denis Prokopenko.

Comandantul batalionului Azov a putut să-și sune soția, „un apel scurt” spune Katerina, care a precizat că i s-a spus că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu este clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

„A spus că este „OK” și m-a întrebat cum sunt”, a spus Katerina Prokopenko pentru The Guardian marți. „Am auzit din alte surse că condițiile sunt mai mult sau mai puțin satisfăcătoare.”

Rusia spune că este pregătită să asigure un coridor umanitar pentru navele care exportă alimente din Ucraina

ACTUALIZARE 11:30 Rusia ar fi pregătită să pună la dispoziție un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să poată pleca din Ucraina, potrivit lui Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, citat de Interfax.

Prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, declara luni că un coridor pe mare pentru trecerea în siguranță a navelor care exportă produse agricole din orașul-port Odesa trebuie să fie asigurat de comunitatea internațională pentru a ajuta Ucraina și pentru a evita foamea în lume.
navă transport grâne
Ucraina, al patrulea mare exportator mondial de cereale, a fost forţată de invazia rusească să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată spre Polonia și Slovacia sau pe Dunăre spre România. Foto: Profimedia Images

„Pur și simplu șterg Severodonetk de pe fața pământului”’

ACTUALIZARE 11:25 Trupele ruse avansează în estul Ucrainei și atacă orașele cheie, în special orașul industrial Severodonetk. Sergiy Gaidai, guvernatorul regiunii de est a Luganskului, a declarat că rușii au lovit Severodonetk cu rachete și focuri de artilerie, în încercarea de a-și consolida controlul asupra provinciei și de a avansa în Ucraina, scrie The Gurdiaan.

„Situația este foarte dificilă și, din păcate, se agravează”, a spus Gaidai, care a numit ofensiva rusă ca „fiind din toate direcțiile”.

„Armata rusă a decis să distrugă complet Severodonetk. Pur și simplu șterg Severodonetk de pe fața pământului ”, a spus el.

Mii de trupe au fost trimise să ocupe regiunea Lugansk, a spus Gaidai, adăugând că bombardamentul de la Severodonetsk a fost atât de intens încât a fost prea târziu pentru ca 15.000 de civili să poată pleca.

Totodată, primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a spus că mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate din cauza atacurilor aeriene care au lovit orașul peste noapte, dar că nu au fost victime.

Zelenski spune că va negocia direct doar cu Putin

ACTUALIZARE 11:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că este dispus să vorbească direct doar cu Vladimir Putin și nu prin intermediari.

El a adăugat că, dacă președintele rus „înțelege realitatea” există posibilitatea de a găsi o ieșire diplomatică din conflict.

Zelenski a vorbit la Forumul Economic Mondial de la Davos unde a spus că Ucraina va lupta până când își va recupera întreg teritoriul.

Președintele ucrainean a spus că Moscova ar trebui să-și retragă trupele înapoi la liniile existente înainte ca Rusia să-și înceapă invazia pe 24 februarie.

„Acesta ar putea fi un prim pas către discuții”, a spus el.

From Kyiv, Ukraine, Ukraine President Volodymyr Zelensky addressed the 2002 World Economic Forum in Davos, Switzerland. PHOTO: Ukraine President's Office
Volodimir Zelenski vorbește la Forumul Economic Mondial de la Davos. Foto: Profimedia Images

Aproape 240 de copii uciși în Ucraina

ACTUALIZARE 10.50 Cel puțin 238 de copii au fost uciși în războiul din Ucraina, a transmis Procuratura Generală.

Alți 433 de copii au fost răniți.

Se crede însă că numărul victimelor este mult mai mare, deoarece bilanțul nu include și numărul celor uciși sau răniți în zonele ocupate de ruși.

200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină

ACTUALIZARE 9.40 „Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului-port devastat de ruși. Potrivit acestuia, potrivit unor estimări 22.000 de civili au fost uciși, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. Sub ruinele unei clădiri bombardate au fost găsite 200 de cadavre. Morții nu pot îngropați decât dacă rudele dau o declarație video în care trebuie să spună  că vinovați sunt ucrainenii.

Petro Andrișcenko este consilier al primarului din Mariupol, a reușit să fugă din zonă, dar are informații de la oficialii care încă sunt blocați acolo, scrie CNN.

Potrivit lui Andrișcenko, oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război.

Consilierul crede că în realitate ar fi vorba de mult mai mulți civili uciși.

El a declarat că 200 de cadavre au fost găsite sub ruinele unei clădiri, în timpul acțiunii de înlăturare a molozului. Cadavrele au fost găsite în subsol, în stare avansată de descompunere, a spus consilierul.

„Orașul s-a transformat într-un cimitir”, a adăugat el.

Cei pe care rudele vor să îi îngroape potrivit credinței religioase nu pot recupera cadavrele decât dacă susțin într-o înregistrare video că decedații au fost victime ale armatei ucrainene.

Avertismentul lui Soros: Civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 9.10 Miliardarul american George Soros a atenţionat marţi că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” războiului din Ucraina. În același timp, controversatul filantrop apreciază că Europa ar putea fi într-o „poziţie mai puternică” decât crede în ceea ce priveşte gazul rusesc.

„Invazia (Ucrainei de către Rusia – n.r.) a fost poate începutul celui de-Al Treilea Război Mondial şi civilizaţia noastră poate să nu-i supravieţuiască”, a declarat George Soros într-un discurs susţinut în cadrul unui dineu pe care el îl organizează în mod tradiţional la Davos (Elveţia), în marja reuniunii Forumului Economic Mondial.

Situaţia din regiunea Lugansk „se înrăutăţeşte din oră în oră”

ACTUALIZARE 8.40 Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, „se înrăutăţeşte din oră în oră”, a declarat guvernatorul regional Serhii Gaidai.

„Situaţia este foarte dificilă şi, din păcate, nu face decât să se agraveze. Se înrăutăţeşte din zi în zi, din oră în oră”, a spus el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram.

„Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense” şi „armata rusă a decis să distrugă complet Severodoneţk”, un oraş strategic la nord-vest de Lugansk, a adăugat guvernatorul.

Severodoneţk „este pe cale de a fi şters de pe faţa Pământului”, a afirmat el, calificând situaţia „aproape critică”.

Miza disputei dintre Ankara și Stockholm, cu care Turcia amenință să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO

ACTUALIZARE 8.30. Cererea Turciei ca Suedia și Finlanda să extrădeze 33 de persoane pare să întârzie considerabil demersurile de aderare la NATO ale celor două țări, arată o analiză Politico.

Când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că sunt „teroriști care stau în parlamentele anumitor țări”, pentru a-și justifica obiecțiile față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, parlamentara suedeză din opoziție Amineh Kakabaveh nu a avut nicio îndoială că s-a referit la ea.

„Desigur, Erdogan se referea la mine. Pentru Erdogan, orice susținător și orice apărător al kurzilor este un terorist”, a spus parlamentara independentă pentru Polititco.

Militantă cu vechime pentru drepturile kurzilor, ea a cerut guvernului suedez să-și sporească cooperarea cu PYD, un afiliat politic al grupului de miliție kurdă YPG din Siria, care a avut ciocniri cu forțele turce. Toamna trecută, ea a refuzat să acorde un sprijin extrem de important pentru candidatura liderului social-democrat Magdalena Andersson la funcția de prim-ministru al Suediei până când s-a asigurat că are suportul acesteia.

Citește continuarea AICI

Pe măsură ce Putin rămâne fără soldați în Ucraina, rușii încearcă să-i recruteze la maratoane, concerte sau pe stradă

ACTUALIZARE 8.15. Câteva centre mobile de înrolare ale armatei ruse au fost zărite sâmbătă în orașul siberian Novosibirsk, în apropiere de locul în care se organiza o cursă de semimaraton, scrie The Moscow Times. În lipsa declarării oficiale a războiului cu Ucraina, ceea ce i-ar permite Rusiei să introducă o mobilizare generală, astfel de centre de recrutare apar din ce în ce mai des în orașele rusești în timp ce Putin dispune de tot mai puțini soldați pe care să îi trimită să lupte în război.

„Punct mobil de selecție pentru serviciu contractual” – scrie cu litere albastre pe unul dintre camioane, mesajul fiind suspendat deasupra unei imagini cu un portavion și un avion de luptă. O altă fotografie de la eveniment îi arată pe ofițerii de recrutare plimbându-se printre alergători.

Invazia trupelor ruse în Ucraina, un război ce s-a purtat pe mai multe fronturi împotriva apărării înverșunate a ucrainenilor, a epuizat rezervele Moscovei de infanteriști ruși, potrivit analiștilor, iar oficialii din armata rusă se grăbesc să umple golurile lăsate de pierderile suferite pe câmpul de luptă.

Citește continuarea AICI

Consilier: 22.000 de oameni ar fi murit în Mariupol

ACTUALIZARE 8.00 „Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți un consilier al primarului orașului-port ucrainean ruinat.  

Petro Andrișcenko a spus că oficialii primăriei Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război – o cifră care nu poate fi verificată în mod independent. El a spus că cei care sunt încă blocați acolo se tem să vorbească deschis despre situația din oraș.

Potrivit lui Andrișcenko, cifra de 22.000 de morți are la bază informațiile pe care le obține de la oficiali care sunt încă în oraș. El a spus însă că, în opinia lui, cifra morților este mult mai mare.

Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a spus Andrișcenko.

Consilierul a adăugat că ucrainenii își pot recupera rudele ucise pentru a le îngropa doar dacă dau o declarație înregistrată că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. 

„Este întuneric total în interiorul orașului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrule rusești”, a spus el. „Peste tot e miros de moarte și miros de fum.”

Zelenski: Situația din Donbas este extrem de dificilă

ACTUALIZARE 7.40 Volodimir Zelenski: Am supraviețuit acestor trei luni datorită zecilor de mii de fapte ale tuturor celor care apără statul. Și cu prețul a zeci de mii de vieți de bărbați și femei uciși de ocupanți.

Acum situația din Donbas este extrem de dificilă. De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată în luptă acolo. Liman, Popasna, Severodonețk, Sloviansk… Ocupanții vor să distrugă totul acolo.

Rusia a făcut încă o declarație complet falsă, potrivit căreia se presupune că a „încetinit” ofensiva intenționat. Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicații pentru eșecul de a înfrânge Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susțină că ar fi plănuit să facă acest lucru.

Aproape 30.000 de soldați ruși au fost uciși. Peste 200 de avioane au fost doborâte. Au pierdut mii de tancuri rusești, vehicule blindate și alte echipamente. Aproape au epuizat rachetele.

Și vor să acopere asta cu minciuna că nu se luptă cu toate puterile? Penibil!

Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

  • Situaţia de pe teren în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese în ultimele zile, „se înrăutăţeşte din oră în oră”, a declarat, marţi, guvernatorul regional Serhii Gaidai.
  • Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a spus marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
  • Secretarul de Stat american Antony Blinken a criticat marţi acţiunile autorităţilor ruse împotriva opoziţiei, în contextul confirmării de către instanţa de apel a condamnării disidentului Aleksei Navalnîi.
  • Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că forțele ruse nu „au termen limită” în Ucraina, sugerând astfel că invazia Rusiei s-ar putea prelungi, potrivit CNN.
  • Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi, în primă lectură, un proiect de lege destinat să permită închiderea în Rusia, printr-o simplă decizie a parchetului, a publicațiilor străine acuzate de difuzarea unor informaţii considerate de autorităţile din Rusia drept mincinoase despre conflictul în Ucraina.
  • O majoritate covârșitoare a ucrainenilor, peste 80%, se declară împotriva oricăror concesii teritoriale în favoarea invadatorilor ruși în schimbul unui acord de pace, potrivit unui sondaj publicat, marți, de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
  • Premierul Ungariei, Viktor Orbanspune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.
  • Au trecut exact trei luni de când Rusia și-a început războiul total împotriva Ucrainei. Publicația ucraineană The Kyiv Independent a realizat un set de hărți care arată cum cum s-a schimbat prima linie de contact dintre ucraineni și ruși din 24 februarie și până în prezent.

 

 

Editor : G.M.Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri