20.6 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

A murit biologul François Gros, unul dintre cercetătorii care au contribuit la descoperirea ARN mesager

Publicat peA murit biologul francez François Gros, unul dintre oamenii de știință care au contribuit la descoperirea ARN mesager. Această descoperire a permis, aproape 60 de ani mai târziu, o adevărată „revoluție” în tehnologia vaccinurilor, fiind utilizată în premieră împotriva COVID-19.

Împreună cu alte somități din domeniul cercetării științifice, François Gros a contribuit la nașterea biologiei moleculare, care a revoluționat științele vieții.

Alături de François Jacob, cercetătorul a descoperit ARN-ul mesager – intermediarul molecular al codului genetic al ADN-ului – ceea ce a constituit un pas esențial în decodificarea genetică.

„Moștenirea pe care o lasă este o imensă speranță pentru umanitate”, a scris pe Twitter ministrul francez al învățământului superior și al cercetării, Frédérique Vidal.

Cercetătorul s-a născut la Paris, la 24 aprilie 1925, într-o familie de „evrei nepracticanți”, François Gros s-a retras la Toulouse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind tot timpul „la mâna denunțurilor”, își schimba numele în mod regulat.

În 1960, François Gros a reușit să identifice pentru prima oară ARN-ul mesager. Descoperirea sa a avut loc în laboratorul lui Jim Watson de la Harvard. În același timp, alți trei cercetători, printre care biologul francez François Jacob, făceau aceeași descoperire pe coasta de vest a Statelor Unite.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri